Režiser “Mladog Karla Marxa” za Nacionalni radio: Marx nije utjecao na Sovjetski Savez

"Marx bi vjerojatno bio prvi streljan"
Paul Bois

Apic/RETIRED / Contributor / Getty Images

Prema tvrdnjama Raoula Pecka, režisera novog filma “Mladi Karl Marx”, očigledno je da su Vladimir Lenjin, Leon Trotsky i Josef Staljin dobili ideju za Sovjetski Savez iz nekakve druge knjige pod naslovom “Komunistički manifest”, a ne one koju je napisao Karl Marx.

Suvišno je reći da film prikazuje Marxa, čovjeka koji je imao vanbračno dijete sa svojom služavkom i ponašao se prema ljudima sa istim prezirom kao i ideologija koju je napisao, sa poštovanjem. U razgovoru sa Nacionalnim radijom (NPR – National Public Radio), Peck je izjavio o njegovom djelu: “Danas su njegove [Marxove] analize još hitnije i neophodnije nego prije.”

Kada je voditelj odgovorio Pecku da komunizam u Sovjetskom Savezu nije uspio, Peck je ponovio staru dobru “to nije bio pravi komunizam” priču.

“To nije imalo utjecaja na Sovjetski Savez”, rekao je Peck. “Marx i Engels bi vjerojatno bili prvi pred streljačkim vodom… to nevjerojatno čudovište koje je proizvedeno nakon Ruske revolucije nema nikakve veze sa njihovim idejama.”

Upitan od strane NPR-a zašto je napravio film koji profilira bromancu (intiman, aseksualni odnos između dva muškarca – op. a.), Peck je rekao da je film “odgovor na svijet koji osjećam oko sebe. I ono, što ja nazivam porastom neznanja, zbunjenosti, gdje stručnjaci ili znanstvenici koji su cijeli život radili na jednom predmetu – bilo klimatskim promjenama ili novoj energiji – mogu biti utišani nečijim mišljenjem bez da išta demonstriraju.”

Dobro ste čuli. Čovjek koji odbacuje planine dokaza o neuspjehu komunizma, žali se na mišljenja koja ne moraju “ništa demonstrirati”. Kao da bi njegovo mišljenje o komunizmu trebalo biti prihvaćeno prima facie bez ikakve demonstracije osim njegove fikcije sa ocjenom od 52% na stranici Rotten Tomatoes.

U istom intervjuu, Peck je usporedio Marxa sa današnjim aktivistima za kontrolu oružja.

“Danas su njegove analize još hitnije i neophodnije nego prije… čak i djeca sa Floride koja danas protestiraju i traže više kontrole oružja”, izjavio je. “I oni su shvatili povezanost između novca; između kapitala; između profita; i da postoje ljudi koji su sposobni odabrati najgoru soluciju samo kako bi sačuvali svoj profit.”

Komunist koji želi oduzeti oružje – kako originalno.