KASSAM: ‘Make Europe Great Again’: Trumpov razgovor s Italijom je blagodat za populističke revolucije

Raheem Kassam

Screenshot: YouTube/Fox News

Susret predsjednika Donalda Trumpa s novim talijanskim premijerom Giuseppe Conteom u utorak predstavlja više od tapšanja po leđima, osobito u Europi koja traži potporu Amerike u borbi protiv podivljalog liberalizma.

Diljem Mađarske, Češke, Austrije, Poljske i Brexit Britanije, populistiško-nacionalistički pokret traži pomoć iz zraka od nekog koga smatraju najvećim pregovaračem na planetu: predsjednika Trumpa.

To je razlog zašto mnogi pro-Brexit Britanci, gotovo 50 posto anketiranih, vjeruju da bi Trump bio bolji pregovarač za Brexit od premijerke Therese May ili njezinog tima i zašto su mnogi od njih oduševljeno reagirali kada je američki predsjednik napao njezinu taktiku na naslovnici novina Sun za vrijeme svog boravka u Europi ranije ovog srpnja.

Ista poruka dopire do mene sa svih krajeva kontinenta: “Poznajete gospodina Trumpa, zar ne?” piraju, široko otvorenih očiju i prisjećajući se trenutka kada sam proveo sat vremena s tada izabranim predsjednikom u Trump Toweru 10. studenog 2016. godine.

“Oh da, svakako, sreli smo se”, obično s oprezom odgovaram, da ne razbijem njihovu iluziju da smo očito najbolji pajdaši.

“Možete li mu reći da trebamo njegovu podršku? Recite mu da smo mi njegovi prijatelji, bez obzira na to što kažu naši novinari?”

To ista priča ponavlja se širom svijeta, a tako i u Italiji gdje samo proveo više od tjedan dana kada je sastavljena nova populistička vlada, odbijanjem gospodina “Škara” (Carlo Cotarelli) iz Međunarodnog monetarnog fonda i davanjem potpore lijevo-desnoj alijansi koja se skupila kao rezultat pokreta Pet zvjezdica i Lega stranki.

Takav povijesni događaj zahtijeva povijesnu reakciju američke vlade. Predsjednik Trump ovako je danas reagirao u obliku riječi i djela što se tiče Italije.

“Danas, premijer Conte i ja imamo zadovoljstvo najaviti novi strateški dijalog između Italije i Sjedinjenih Država, koji će unaprijediti suradnju na nizu pitanja. To uključuje zajedničke sigurnosne napore na Mediteranu, gdje prepoznajemo vodeću ulogu Italije u stabilizaciji Libije i Sjeverne Afike… bili su sjajni.”

Sjajno je prilično zvučno odobravanje s obzirom na kolektivno liberalno histeriziranje zbog odluke ministra unutarnjih poslova i lidera Legae Mattea Salvinija da zabrani pristajanje brodova s ilegalnim migrantima u Italiju.

Predsjednik Trump ja otišao korak dalje: “I premijer i ja usredotočeni smo na hitnu potrebu da zaštitimo naše nacije od terorizma i nekontrolirane migracije. Naše su zemlje naučile kroz teško iskustvo da je granična sigurnost nacionalna sigurnost. One su jedno te isto.

Ali čekajte, ima još.

U Ovalnom uredu tijekom fotografiranja dvaju čelnika, predsjednik je rekao: “Iskreno, po mom mišljenju, činite pravu stvar, a mnoge druge zemlje trebale bi raditi isto. Neke od njih davno su zauzele taj stav i puno bolje napreduju.”

To je bez sumnje bila aluzija na mađarskog premijera Viktora Orbana, zajedno s ostalima. Još jedna kuga liberalne ljevice, a nedavno i glavni progonitelj u Europi ogromne mreže i utjecaja pro-migracijskih organizacija poput Zaklade za otvoreno društvo. Također se borio protiv njemačke Angele Merkel, koja je ovog vikenda dosegla dno u ispitivanjima javnog mnijenja i nešto manje ali još uvijek protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je i sam okaljan skandalom jednog od svojih tjelohranitelja.

Premijer Conte bio je slično laskav u svom odgovoru, držeći predsjednikova leđa kada je bio ispitivan o njegovom nastupu na nedavnom G7 summitu, kao i o predsjednikovim reakcijama na vanjsku trgovinu i pitanja o Iranu.

Ovaj susret je također važan jer Trump traži odgovor na Kissingerovo pitanje za koje Europska unija tvrdi da je dala odgovor još 2009. godine: “Koga da zovem ako želim nazvati Europu?”

Do sada, predsjednik Trump imao je nekoliko saveznika na kontinentu, oslanjajući se na osobni odnos s inače protivnikom MAGA-e, Macronom. Poznato je, također, da drži ne baš laskavo mišljenje o britanskoj premijerki, iako ga to stavlja ravno među većinu britanskih ljudi.

Ako Conte i Trump mogu zadržati tople odnose, to će obojici koristiti kao vođama svojih zemalja, ali također i Europi kao cjelini.

Dok se novi španjolski oporbeni čelnik Pablo Cosado pomiče udesno što se tiče imigracije, napuštajući povijesno liberalnu platformu stranke po tom pitanju, počinje se nazirati okvir novog transatlantskog pokreta protiv centralizacije, protiv ilegalne migracije i u korist suvereniteta i običnog građanina.

Ne zadovoljan samo sa MAGA-om, izgleda da predsjednik Trump također kreće na MEGA — Making Europe Great Again (Učiniti Europu ponovno velikom).