KAVANAUGH: Ja sam nezavisan, nepristran sudac

Brett M. Kavanaugh

Screenshot via YouTube/Andy

Da, bio sam emotivan prošlog četvrtka. Nadam se da svi mogu razumijeti da sam tamo bio kao sin, suprug i otac.

Bio sam duboko počašćen da 9. srpnja stojim u Bijeloj kući sa svojom suprugom Ashley i svojim kćerima, Margaret i Lizom, kako bih prihvatio nominaciju predsjednika Trumpa i naslijedim svog bivšeg šefa i mentora, suca Anthonyja Kennedyja, na Vrhovnom sudu. Moja majka, Martha — jedna od prvih žena koje su služile kao tužiteljice i sutkinje na raspravama u državi Maryland — sjedila je u publici zajedno s mojim ocem, Edom.

Te noći, rekao sam američkim ljudima tko sam i u što vjerujem. Govorio sam o svojoj 28-godišnjoj odvjetničkoj karijeri, od kojih sam gotovo sve proveo u javnoj službi. Govorio sam o svojih 12 godina provedenih kao sudac na Američkom žalbenom sudu okruga Columbia, često nazivanog drugim najvažnijim sudom u zemlji, i svojih 5 godina službe u Bijeloj kući predsjednika Georgea W. Busha. Govorio sam o svojoj dugoj tradiciji unaprijeđenja i promocije žena, uključujući kao suce — većina mojih 48 odvjetničkih činovnika bile su žene — i kao dugogodišnjeg trenera djevojačkih košarkaških timova.

Kao što sam objasnio te noći, dobar sudac mora biti arbitar–neutralni i nepristrani arbitar koji ne favorizira političku stranku, stranku ili politiku. Kao što je sudac Kennedy istaknuo, suci ne donose odluke kako bi postigli željeni rezultat. Suci donose odluke jer zakon i Ustav obvezuju rezultat. Tijekom posljednjih 12 godina, ponekad sam presuđivao za tužiteljstvo i ponekad za optuženike, ponekad za radnike i ponekad za poslodavce, ponekad za ekologe i ponekad za rudare. U svakom slučaju sam slijedio zakon. Ja ne donosim odluke na temelju osobnih ili političkih sklonosti. Ja nisam pristalica tužitelja ili optuženika. Ja nisam pristalica tužiteljstva ili obrane. Ja sam pristalica zakona.

Kao što nam je sudac Kennedy pokazao, sudac mora biti nezavisan, ne poljuljan pritiskom javnosti. Naše neovisno sudstvo je krunski dragulj naše ustavne republike. Vrhovni sud je posljednja crta obrane u razdvajanju moći i za prava i slobode zajamčene Ustavom.

Vrhovni sud nikada ne smije biti promatran kao stranačka instutucija. Suci ne sjede na suprotnim stranama prolaza. Oni ne vijećaju u zasebnim prostorijama. Kao što stalno ponavljam, ukoliko ću biti potvrđen na sud, biti ću dio tima sastavljenog od devetorice članova koji je privržen odlučivanju o slučajevima prema Ustavu i zakonima Sjedinjenih Država. Uvijek bih se trudio biti timski igrač.

Tijekom procesa potvrđivanja, susreo sam se sa 65 senatora i objasnio im moj pristup zakonu. Sudjelovao sam u više od 30 sati saslušanja pred Odborom za pravosuđe Senata i podnio pismene odgovore na gotovo 1.300 dodatnih pitanja. Bio sam zahvalan za priliku koja mi je pružena.

Nakon svih tih sastanaka i nakon što je završilo moja inicijalno saslušanje, bio sam podvrgnut nepravednim i ponekad opakim optužbama. Moje srednjoškolsko i fakultetsko razdoblje prije više od 30 godina, bilo je smiješno iskrivljeno. Moja supruga i kćeri suočile su se s podlim i nasilnim prijetnjama.

U tom kontekstu, svjedočio sam prošlog četvrtka pred Odborom za pravosuđe kako bih obranio svoju obitelj, svoje dobro ime i svoj životni vijek proveden u javnoj službi. Moje svjedočanstvo bilo je snažno i strastveno. To je iz razloga što sam snažno i strastveno odbio optužbe koje su navedene protiv mene. U nekim trenucima, moje svjedočenje–kako u mojoj početnoj izjavi, tako i u odgovorima na pitanja–odražavalo je moju veliku frustraciju zbog pogrešnih optužbi, bez potkrepljenja, za grozno ponašanje koje je u potpunoj suprotnosti mojem zapisu i karakteru. Moja izjava i odgovori također su odražavali moju duboku bol zbog nepravednosti načina na koji se postupalo s ovim optužbama.

Bio sam vrlo emotivan prošlog četvrtka, više nego sam ikada prije bio. Možda sam u nekim trenucima bio i previše emotivan. Znam da je moj ton bio oštar i da sam rekao neke stvari koje nisam trebao reći. Nadam se da svi razumiju da sam bio tamo kao sin, suprug i otac. Svjedočio sam s pet osoba koje su bile najistaknutije u mom umu: moja mama, moj tata, moja supruga i najviše od svega, moje kćeri.

U budućnosti, možete očekivati od mene istu vrstu suca i osobe koja sam bio cijelu svoju 28-godišnju pravnu karijeru: marljiv, staložen, otvorenog uma, nezavisan i posvećen Ustavu i javnom dobru. Kao sudac, uvijek sam pokušavao tretirati kolege i stranke s najvećim poštovanjem. Bio sam poznat po svojoj uljudnosti i na klupi i izvan nje. Nisam se promijenio. Nastavit ću biti ista vrsta suca kakav sam bio posljednjih 12 godina. I nastaviti ću doprinositi našoj zemlji kao trener, volonter i učitelj. Svakog dana pokušat ću biti najbolji suprug, otac i prijatelj koji mogu biti. Ostati ću optimističan, na istočnoj strani planine. I dalje ću gledati dan koji dolazi, a ne dan koji je prošao.

Ja duboko poštujem Ustav. Vjerujem da je neovisno i nepristrano sudstvo ključno za našu ustavnu republiku. Ukoliko me Senat potvrdi za službu na Vrhovnom sudu, držati ću otvoren um u svakom slučaju i uvijek težiti očuvanju Ustava Sjedinjenih Država i američke vladavine zakona.