KNOWLES: Krist nije izbjeglica

Michael J. Knowles

A Alexandria Ocasio-Cortez “nije stručnjakinja”.

Često u krivu, ali nikad u nedoumici, novoizabrana kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez obilježila je Božićni dan proglasivši Isusa “izbjegličkom bebom” u tweetu koji je postao viralan među povijesno nepismenima. Komentar Ocasio-Cortez ponavlja posljednjih godina popularnu ljevičarsku izmišljotinu koja izjednačava Svetu obitelj s latinoameričkim i muslimanskim migrantima koji ilegalno prelaze u Sjedinjene Države i Europu, pošto su Isus, Marija i Josip otišli iz Judeje u Egipat bježeći od Pokolja nevine dječice. Mana u tom ljevičarskom argumentu jest činjenica da u vrijeme puta Svete obitelji, ni Judeja ni Egipat nisu bile neovisne nacije, već su obje bile rimske provincije. Čini se ironičnim da Ocasio, koja danas filozofira o navodnoj izraelskoj okupaciji Palestine, zaboravlja stvarnu rimsku okupaciju Judeje. No, opet, Ocasio priznaje da “nije stručnjakinja” po tom pitanju.

Sveta obitelj putovala je iz jedne rimske provincije u drugu kako bi pobjegla od progona. Gledajući to u kontekstu političke organizacije, takvo putovanje više nalikuje bijegu porezno preopterećenih stanovnika Kalifornije u Texas, nego honduraškog karavana u San Diego. Isto tako, Isus nikad nije bio “nedokumentirani”, kao što govori jedna druga govorna točka; naprotiv, on je rođen u Betlehemu dok su njegovi roditelji putovali kako bi registrirali svoje identitete kod tamošnje vlade.

U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom koja bijaše trudna. (Luka 2:1-5)




Ljevičarska neukost u ovom i drugim pitanjima ne iznenađuje nikoga od nas. Ono što je još fascinantnije jest povremeni nedosljedni sekularni zagrljaj kršćanstva kao modela za politiku u pitanjima poput imigracije, braka, pa čak i pobačaja. Ljevičarski političari mogu pokušati uništiti Male sestre siromašnih i vlasnika Masterpiece Cakeshopa, Jacka Phillipsa, zbog odbijanja kršenja svojih religijskih uvjerenja, no čak i ti nereligiozni križari citiraju Bibliju kad misle da to odgovara njihovoj svrsi. U jednom trenutku, ljevica napada kršćanstvo; u drugom, ona se poziva na kršćanstvo kao na moralni standard. Kao što je veliki promatrač ljudske prirode Francois de la Rochefoucauld primijetio: “Licemjerje je danak koji porok plaća vrlini.” Ljevica, svojim signaliziranjem vrline u vezi imigracije, slučajno je signalizirala stvarnu vrlinu. Nazovite to božićnim čudom, no nemojte nazivati Isusa izbjeglicom.

Michael Knowles je američki glumac, autor, konzervativni politički komentator, kolumnist i voditelj podcasta.