Facebook banira talijanske populističke stranice uoči EU izbora

Arthur Lyons

Div društvenih medija Facebook zabranio je 23 istaknute talijanske populističke stranice s 2,5 milijuna sljedbenika samo dva tjedna prije dugo očekivanih izbora za Europski parlament.

Velika većina od 23 stranice koje su banirane podržavale su trenutačno vladajuću koaliciju koju čine desničarske i ljevičarske populističke stranke La Lega i Pokret 5 zvjezdica (MS5), izvješćuje talijanska La Stampa.

Kao opravdanje za drastičan potez, Facebook je naveo “govor mržnje” i “razdvajajući sadržaj” u vezi cjepiva, imigranata i židovskog naroda.

Očigledno, odluka tehnološkog diva o zabrani tih stranica bila je potaknuta izvješćem koje je stvorila ljevičarska nevladina udruga po imenu Avaaz, koja tvrdi da se usredotočuje na ekološke kampanje i ono što smatraju “ljudskim pravima”.

Glasnogovornik iz Facebooka izjavio je: “Zahvaljujemo Avaazu što je podijelio svoje istraživanje kako bismo mogli otvoriti istragu… Predani smo zaštiti integriteta izbora u EU i diljem svijeta. Uklonili smo niz lažnih i duplikatnih računa koji su kršili naša pravila o autentičnosti, kao i nekoliko stranica zbog kršenja pravila o promjeni imena.”

“Također smo poduzeli mjere protiv nekih stranica koje su u više navrata širile dezinformacije. Poduzet ćemo daljnje mjere ako pronađemo druga kršenja”, dodao je glasnogovornik.

U izvješću Avaaza, koje je predstavljeno Facebooku početkom mjeseca, nevladina organizacija tvrdila je da je otkrila 14 talijanskih mreža koje djeluju na platformi društvenih medija i koje uključuju 104 stranice i 6 grupa s dosegom većim od 18,2 pojedinačnih korisnika.

Od tih mreža, akcije koje je ovaj tjedan poduzeo Facebook bile su usmjerene na 23 stranice — ukupno 2,45 milijuna pojedinačnih korisnika i 2,44 milijuna interakcija u protekla tri mjeseca.

Povrh toga, Facebook je također očito “oslabio” stranice za koje je proizvoljno smatrao da šire sadržaj s “lažnim vijestima” — ograničavajući njihovu vidljivost korisnicima Facebooka.

Facebook tvrdi da je njihova primarna motivacije za baniranje tih stranica bila ta što kreatori stranica inicijalno nisu odabrali teme stranica koje bi navodile bilo kakvu povezanost s političkim strankama ili pokretima, ali su s vremenom promijenile teme.

Najnoviji napori Facebooka da utječu na predstojeće europske izbore u Italiji samo su vrh ledenog brijega, navode talijanski mediji.

Početkom mjeseca, Facebook je otvorio “ratnu sobu” u Dublinu, Irskoj, s 40 timova inženjera, istraživača, stručnjaka za opasnost, znanstvenika i stručnjaka za svaku pojedinačnu zemlju koji posvećuju svoje napore europskim izbornim kampanjama, prema talijanskoj La Repubblica.

Navodno 500 pojedinaca radi na izborima, uz pomoć 21 takozvanih “provjeritelja činjenica”, koji rade na 14 jezika.