Orbán: ‘Europa je za Europljane i treba vođe koji će je braniti’, ‘migracija mora biti zaustavljena, a ne organizirana’

Emma R.

U radio programu “Dobro jutro, Mađarska”, premijer Viktor Orbán je rekao da se u nadolazećim EU izborima Bruxellesu mora poslati snažna poruka: “želimo promjene i Europu koja štiti svoje granice na kopnu i na moru.”

Također je rekao da “želimo vidjeti lidere u Bruxellesu koji ne žele organizirati migraciju, već je žele zaustaviti.”

Premijer je dodao da postoji “liberalna mafija” — uključujući političare, novinare i analitičare — koji “obiluju novcem” i koji rade kako bi uvjerili svijet da se ništa ne može učiniti kako bi se migracija zaustavila.

No, rekao je, kad se ispostavi da je doista moguće nešto učiniti po tom pitanju — kad je Mađarska zaustavila kopnenu migraciju, kad je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini isto učinio na moru i kad predsjednik SAD-a odluči izgraditi zid — onda se ti protivnici migracije “počinju tretirati kao figure mržnje”.

Gosp. Orbán je izjavio da su “EU izbori o prihvaćanju ili odbacivanju” načina razmišljanja koje nam takvi pro-migracijski ljudi “pokušavaju nametnuti”, dodajući da su Europi potrebni liberi koji će je braniti, jer je Europa dom Europljana, a Mađarska dom Mađarima.

Rekao je da većina Mađara “osjeća jezu” kad čuju da toliko mnogo europskih političara govori da je migracija dobra te da bi samo trebala biti malo bolje organizirana nego što to trenutačno jest.

Na pitanje ima li kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije kojemu bi dao svoju podršku, nakon što je povukao potporu Manfredu Weberu, gosp. Orbán je rekao: “nakon izbora će biti.”

Rekao je da će dva dana nakon izbora započeti pregovori za izbor budućih europskih lidera i da će “vidjeti koliko su potpore primile pojedine političke ličnosti u pojedinim zemljama.”