Planine smeća prepune štakora u liberalnoj utopiji Los Angelesu

Cristina Laila

Screenshot: YouTube/NBCLA

Planine trulog smeća ispunjene štakorima nagomilale su se u liberalnoj utopiji Los Angelesu usprkos milijunima dolara odvojenim za čišćenje i prevenciju.

U listopadu, gradonačelnik L.A.-a Garcetti obećao je počistiti hrpe smeća u kojima obitavaju zaraženi štakori i koje se gomilaju diljem Los Angelesa kako bi pomogao u borbi protiv epidemije tifusa.

Iako je gradonačelnik izdvojio milijune dolara namijenjenih čišćenju ulica L.A.-a, poglavito Skid Row-a, poznatijeg kao “Zona tifusa”, još uvijek su posvuda nagomilane planine smeća, a zarazna bolest se pogoršava.

Prije nekoliko mjeseci, gomile smeća su počišćene, ali se problem vratio i mnogo je gori nego prije.

“Ne mogu hodati ulicom, a da ne razmišljam kako bi na mene mogla skočiti nekakva buha”, rekla je Estela Lopez, predstavnica vlasnika tvrtki na tom području.

Prošle jeseni se među populacijom beskućnika počeo širiti tifus uzrokovan buhama koje žive na štakorima koji kopaju po smeću, a bolest je pokupila i zamjenica gradskog odvjetnika Gradske vijećnice.

Simptomi tifusa uključuju groznicu, glavobolju i osip. Neliječeni slučajevi su fatalni.

“Imala sam osjećaj kao da netko zabija željezničke šine kroz moje oči i stražnji dio mog vrata”, rekla je zamjenica gradskog odvjetnika Liz Greenwood za Local 4 vijesti. “Tko dobiva tifus? To je srednjovjekovna bolest koju uzrokuje smeće.”

Greenwood pretpostavlja da je dobila tifusnu groznicu od buha koje se nalaze na štakorima koji povremeno napadaju zgrade Los Angelesa u gradskom vlasništvu.

Gomila smeća, štakora, tifusa, eksplozija beskućnika i šatorskih naselja — nije li liberalizam super?