Marksizam došao u mainstream, Amerikanci prigrljuju socijalizam

Jose Nino

Amerikanci više ne smatraju socijalizam takvom tabu idejom.

Priča iz Gallupa otkriva da su Amerikanci značajnije podijeljeni po pitanju socijalizma nego je to bio slučaj u prethodnom stoljeću.

51 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da bi socijalizam bio loša stvar za zemlju. Međutim, 43 posto vjeruje da bi on bio dobra stvar. Nasuprot tome, istraživanje Roper/Fortune iz 1942. godine opisuje kako je 40% opisalo socijalizam kao lošu stvar, 25 posto kao dobru, a 34 posto nije imalo čvrsto mišljenje o tom pitanju.

Postaje jasno da Amerikanci više ne gledaju na socijalizam s nadmoćnim skepticizmom kao njihovi prethodnici. Zapravo, američka definicija socijalizma promijenila se tijekom proteklih nekoliko desetljeća. Gotovo svaki četvrti Amerikanac povezuje ga s konceptom društvene jednakosti, a 17 posto ga smatra vladinom kontrolom nad sredstvima proizvodnje. Većina demokrata vidi socijalizam u pozitivnom svjetlu, trend koji je prema Gallupovoj anketi iz 2010. godine dosljedan. Naime, 57 posto demokrata gleda na socijalizam pozitivno.

Zapravo, Gallupova anketa je pronašla da bi 47 posto Amerikanaca dalo glas socijalističkom kandidatu za predsjednika. Doista, Amerikanci nisu u potpunosti prihvatili socijalizam. Međutim, Overtonov prozor se vjerojatno mijenja u tom pogledu.

S Bernie Sandersom koji se ponovno kandidira za ured predsjednika te njegovim nedavnim angažiranjem pojedinaca poput Davida Sirote, koji je u prošlosti hvalio venezuelanski socijalizam, čini se kako socijalizam dobiva novi vjetar u Americi.

Ostali pojedinci, poput Alexandrije Ocasio-Cortez, populariziraju ljevičarske ideje među mladima.

Budući da opća kultura sve više prigrljuje politiku identiteta i egalitarizam, ona će vjerojatno pomaknuti politička uvjerenja prema ljevičarskim ciljevima.

Upravo ta činjenica naglašava važnost Trumpovog pokreta koji nastoji ponovno preuzeti američke kulturne institucije.