Trump deklasificira informacije koje su dovele do istrage o Rusiji

Ryan Saavedra

Predsjednik Donald Trump naredio je deklasifikaciju informacija i dokaza koji su doveli do istrage o Rusiji, u potezu koji bi mogao promijeniti politički krajolik, u jeku najnovijih demokratskih poteza za njegov potencijalni opoziv.

U izjavi objavljenoj u četvrtak navečer, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders napisala je:

Danas, na zahtjev i preporuku glavnog državnog odvjetnika Sjedinjenih Država, predsjednik Donald Trump naredio je obavještajnoj zajednici da brzo i u potpunosti surađuje s istragom državnog odvjetnika u vezi nadzornih aktivnosti tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine. Državnom odvjetniku također je dodijeljeno puno i potpuno ovlaštenje deklasifikacije podataka koji se odnose na ovu istragu, u skladu s već uspostavljenim standardima za postupanje s povjerljivim podacima. Današnja akcija pomoći će osigurati da svi Amerikanci saznaju istinu o događajima koji su se odvijali tijekom posljednjih predsjedničkih izbora i vratiti povjerenje u naše javne institucije.

U memorandumu na dvije stranice, Trump je naredio obavještajnoj zajednici da surađuje s državnim odvjetnikom Williamom Barrom.

Saveznici predsjednika pozvali su ga da deklasificira FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) nalog koji je FBI koristio kad su prvi puta počeli nadzirati Trumpovu kampanju.