Studija: Većina Nijemaca nerado izražava svoja mišljenja u javnosti – osobito u vezi islama i izbjeglica

Stan M.

Screenshot: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Samo oko 20 posto Nijemaca otvoreno izražava svoje mišljenje u javnosti. Većina se osjeća kao da cenzura preuzima područje javne rasprave, osobito kada je riječ o tabu temama izbjeglica i islama.

Studija je također pokazala da se većina Nijemaca osjeća ugodno izražavajući svoja mišljenja među prijateljima, ali ne i u javnosti, jer postoji previše nepisanih zakona o tome koja su mišljenja prihvatljiva, a koja nisu.

Od 1283 ispitanika, 59 posto onih u dobi od 16 godina rekla je da može izraziti svoja mišljenja među prijateljima, a samo 18 posto vjeruje da je isto moguće u javnosti.

Među prijateljima, 34 posto ispitanika pažljivo izražava svoje stavove. U javnosti taj se broj penje na 58 posto. Samo 17 posto njih slobodno se izražava na internetu.

Ukupno 36 posto ispitanika izjavilo je kako su oprezni na internetu.

Nadalje, 41 posto reklo je da politička korektnost postaje teret, zbog čega čak 35 posto smatra da je slobodno izražavanje mišljenja moguće samo u privatnim krugovima.

Dvije trećine smatra da je nepotrebno koristiti termin “migrantska pozadina” u razgovoru o strancima.

Građani su izrazili potpuni nedostatak razumijevanja za mijenjanje postojećih tekstova, poput klasika “Pipi Duga Čarapa” kako bi se osiguralo da odgovaraju današnjim senzibilitetima i normama.

Samo 14 posto podržava mijenjanje tekstova. 75 posto njih želi zadržati klasike iz djetinjstva kakvi jesu.

Međutim, 76 posto vjeruje da su komentari Gaulanda iz Alternative za Njemačku o tome da je Hitler bio samo ptičji dr*k na 1000 godina uspješne njemačke povijesti su u potpunosti neprihvatljivi.

To je zaključak reprezentativnog istraživanja Instituta ta demoskopiju Allensbach, objavljenog u Frankfurter Allgemeine Zeitung. Anketari su sudionicima istraživanja ponudili niz pitanja.