Facebook cenzurirao konzervativca jer je rekao da je nebo plavo – doslovno

Tom Pappert

Konzervativni pripadnik američke mornaričke pješadije suspendiran je od strane Facebooka zbog šale o sklonostima velike tehnološke kompanije baniranja konzervativnih korisnika, šaleći se kako bi mogao biti suspendiran ili baniran zbog jednostavne izjave da je nebo plavo.

Greg Aselbekian, konzervativni marinac, suspendiran je na Facebooku nakon što se šalio kako platforma s velikim entuzijazmom cenzurira konzervativne glasove.

“Facebook će cenzurirati konzervativca bez obzira na sve”, napisao je Aselbekian. “Vjerojatno će ukloniti moj post ako kažem da je nebo plavo. Spremni? Pogledajte ovo!”

Zatim je napisao: “Nebo je plavo!”

Facebook je očito nastojao dokazati Aselbekianovu poantu i uklonio objavu da bi potom obavijestio Aselbekiana da je ona maknuta jer “izgleda kao spam”.

Aselbekian je dao Big League Politics još nekoliko apsurdnih primjera Facebookovog cenzuriranja.

U jednom postu, Aselbakian je obavijestio svoje prijatelje i obitelj da će ga sljedeća misija spriječiti prisustvovanju događaju Turning Point: USA, ali je napomenuo da će vjerojatno moći prisustvovati ovogodišnjem CPAC-u (godišnje okupljanje konzervativnih glasova – op. a.) i pozvao korisnike da planiraju susret s njim. Ta objava je također smatrana spamom.

U drugom postu, Aselbekian, koji je i sam marinac, kritizirao je zalaganje ljevičara za transrodnim pojedincima u vojsci, nazivajući to “mentalnom bolešću”. To se očigledno okarakteriziralo kao govor mržnje na big-tech platformi, koja je rekla da je objava uklonjena zbog “napada na osobe” na temelju njihovog “spola ili invaliditeta”.

Još jedna objava je uklonjena bez jasnog razloga, osim što je Marka Zuckerberga nazvao “Cuckerbergom”, a za zaposlenike Facebooka izjavio da “izmišljaju rodove”.

Ovi apsurdni i često smiješni primjeri cenzure dolaze nakon što je Facebook cenzurirao nekoliko istaknutih konzervativnih glasova, uključujući Alexa Jonesa, Paula Joseph Watsona, Mila Yiannopoulosa i Lauru Loomer. U slučaju Jonesa, Facebook je poduzeo dodatni korak obećavši da će razmotriti baniranje svakog korisnika koji objavljuje Jonesove linkove ili videozapise na platformi.