Mađarska vlada: ‘Obitelji su važnije od gospodarskog rasta’

Arthur Lyons

Expedia via YouTube

Usred pokretanja novog proračuna namijenjenog pružanju potpore obiteljima i zaustavljanju demografskog pada, mađarska vlada rekla je Breibartu kako vjeruje da su uspješne obitelji važnije za društvo od gospodarskog rasta.

Ovaj tjedan, mađarska vlada — koju vodi premijer Viktor Orban i njegova Fidesz stranka — uvela je nove mjere koje će 2020. godine početi financirati novi Akcijski plan za zaštitu obitelji. Očekuje se kako će se tim planom povećati sredstva namijenjena obiteljima za 695 milijuna eura, što će ukupne subvencije za mađarske obitelji dovesti do brojke od 4,1 milijardu eura.

Novi proračun dolazi nekoliko mjeseci nakon što je premijer Orban najavio da će Mađarska nastojati provesti drastične promjene koje bi žene s najmanje četvero djece mogle doživotno osloboditi poreza na dohodak.

Tijekom razgovora za londonski Breitbart, vladin dužnosnik ukazao je da postoji jasna razlika između pristupa Mađarske u vezi smanjenja populacije i zapadnoeuropskih zemalja, koje radije biraju uvoz ljudi — obično iz zemalja u razvoju. Vladin dužnosnik je rekao: “Europa se nalazi na raskrižju. Zapadna Europa nastoji riješiti problem demografije jednostavnim rješenjima koja donose samo kratkoročan uspjeh, dok dugoročno donose katastrofalne posljedice.”

Glasnogovornik stranke Fidesz nastavio je, rekavši: “Mađarska ima dugoročni pristup i odlučuje se na teži put. On bi u Europu mogao učiniti ekonomski snažnim, pomlađenim kontinentom. Ili ćemo poticati rođenja tako što interese obitelji stavljamo u prvi plan ili ćemo poticati daljnje migracijske tokove.”

Visoki udio BDP-a koji mađarska vlade usmjerava na obitelji odražava da odluku stavljanja prioritet na obitelji, umjesto na gospodarski rast.

“Naš cilj je zaustaviti demografski pad Mađarske pomoću mjera podrške obiteljima”, rekao je glasnogovornik, dodajući: “Ono što nam je potrebno nisu brojke, već mađarska djeca: ne nastojimo održati ekonomski sustav, već Mađarsku, mađarsku naciju i mađarsku povijest; želimo poticati nastavak naših obitelji nekoliko generacija.”

Glasnogovornik je također napomenuo kako Mađarska nastoji uvjeriti druge zemlje Europe da uspostave snažnije obiteljske politike.

“Dakle, neprijateljstvo prema programima poticanja rađanja djece proizlazi iz činjenice da oni koji nastoje riješiti demografske probleme Europe putem imigracije osjećaju gnušanje prema takvim politikama. Suprotno je također istina: mi koji želimo riješiti probleme Europe i naše zemlje putem obiteljskih politika se gnušamo migracije”, objasnio je.

Italija — sa svojim nacionalističkim populističkim ministrom unutarnjih poslova i de-facto liderom Matteom Salvinijem — je jedna od zapadnoeuropskih zemalja koje nastoje oponašati mađarsku obiteljsku politiku. Salvini je jasno izjavio da snažno podupire politike koje se tiču obitelji i ne ostaje samo na riječima. Njegova stranka, Lega, predložila je zakonodavstvo koje bi talijanskim obiteljima s najmanje troje djece besplatno dale ruralna zemljišta kako bi potaknula ponovno naseljavanje ruralnih područja, izvijestile su talijanske novine La Stampa.

Mađarske politike povećanja potpore obiteljima u snažnoj su suprotnosti sa zemljama poput Njemačke koje su preuzele prekomjerni broj migranata. Godine 2018., njemački troškovi za tražitelje azila dostigli su 23 milijarde eura — rekordnu razinu.