Nova nacionalna populistička EU skupina ‘Identitet i demokracija’ poprima oblik

Arthur Lyons

Otkriveno je novo ime za formalni nacionalni populistički savez u Europskom parlamentu. U priopćenju objavljenom na društvenim medijima, zastupnik stranke Nacionalnog okupljanja Thierry Mariani izjavio je sljedeće: “Identitet i demokracija (ID) biti će ime naše skupine u Europskom parlamentu ovih pet godina.”

Novoformirani savez — nasljednik skupine Europa nacija i slobode (ENF) koja je u prethodnom parlamentu imala 36 mjesta — sada obuhvaća 73 zastupnika Europskog parlamenta.

Skupina okuplja devet od 28 zemalja članica Europske unije, a uključuje talijansku stranku Lega, francusko Nacionalno okupljanje, Alternativu za Njemačku, austrijsku Slobodarsku stranku, stranku Istinskih Finaca, češku Slobodu i izravnu demokraciju, dansku Narodnu stranku, estonsku Konzervativnu narodnu stranku i belgijsku stranku Flamanskih interesa.




Iako sam Identitet i demokracija (ID) predstavlja 10 posto zastupnika u novom Europskom parlamentu, to je zapravo dio šireg i neformalnijeg “suverenističkog bloka više-manje 200” zastupnika koji su populisti, konzervativci i euroskeptici, prema francuskoj Marine Le Pen.

Le Pen je također primijetila da će tih 200 glasova biti izvučeno iz stranaka drugih skupina poput mađarske Fidesz stranke, španjolske desničarske populističke stranke Vox i poljske stranke Prava i pravde, od kojih sve drže slične stavove prema masovnoj migraciji.

ID će voditi Marco Zanni, zastupnik iz talijanske Lega stranke, koja je ujedno najviše zastupljena stranka u savezu s 28 zakonodavaca.

Kako trenutačno stvari stoje, Nigel Farage i njegova Brexit stranka suzdržali su se od pridruživanja grupi. Čini se kako Farage — koji je imao poteškoća u pronalaženju saveznika — očekuje uskrsnuće još jedne populističke, euroskeptične skupine, Europa slobode i izravne demokracije (EFDD), koja bi mu omogućila da zadrži svoje poželjno mjesto govornika u raspravama Europskog parlamenta.

Tijekom predstavljanja ID-a u četvrtak u Bruxellesu, Marco Zanni, koji se susreo s Farageom ranije u mjesecu, spomenuo je da će vrata njegove skupine ostati otvorena za Brexit stranku i ostale slične populističko-nacionalističke, euroskeptične stranke.




Na istom predstavljanju za tisak, suvoditelj Alternative za Njemačku Jörg Meuthen izjavio je da su ciljevi skupine zaustavljanje globalista unutar EU-a od uzimanja još više moći iz ruku država članica i blokiranje onoga što je nazvao “potkopavanjem nacionalnih država”.

Francuska Marine Le Pen, koja je također bila jedna od devetorice govornika na predstavljanju skupine, objavila je: “Stvari se moraju promijeniti, jer to zahtijevaju birači… Vrijeme skrivenih manevara iza leđa ljudi je završilo.”