‘Uspjeh EU-a ovisi o zaokretu u imigracijskoj politici’

Hungary Journal

Screenshot: YouTube/Breitbart News

Europska unija neće biti uspješna na globalnoj pozornici ako ne napravi zaokret u svojoj migracijskoj politici, izjavio je u Luxemburgu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, tvrdeći kako je zaustavljanje priljeva migranata ključno za osiguranje sigurnosti i konkurentnosti Europe.

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegama iz EU-a, Peter Szijjarto je rekao kako su razgovori uglavnom bili usredotočeni na to kako učiniti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku bloka učinkovitijom, kao i o globalnoj strategiji EU-a.

Što se tiče ovog potonjeg, Szijjarto je rekao da bi se EU trebala usredotočiti ne na upravljanje procesom migracija, već na njezino zaustavljanje. EU ne smije popustiti pred bilo kakvim pritiscima koji dovode do preplavljivanja kontinenta s imigrantima, rekao je.

Ministar je također izjavio da blok predugo oklijeva što se tiče potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini s nizom važnih partnera, dodajući kako to ima negativnog učinka na njegovu konkurentnost. Rekao je da bi odobravanje “ekonomskih strategija socijalističkog tipa”, kao što su prijedlozi o poreznoj harmonizaciji i komunizaciji oporezivanja, također ometalo poboljšanje konkurentnosti EU-a.

“Ovi prijedlozi bi uveli socijalizam u Europsku uniju, pa im se stoga protivimo. Mi smo predugo živjeli pod socijalističkom diktaturom i ne želimo njegov povratak”, rekao je. Szijjarto je također upozorio protiv onoga što je nazvao tendencijom EU-a da “drži predavanja” svojim partnerima i zemljama članicama, rekavši da ako blok zadrži tu praksu, on neće biti ni konkurentan niti siguran.

“Prije ili kasnije svima će biti dovoljno Bruxellesa i njegovih nastojanja da govorimo drugima kako bi trebali živjeti u dalekim krajevima svijeta”, rekao je.

Szijjarto je također govorio o nastojanjima da se uvede mehanizam odlučivanja utemeljen na kvalificiranoj većini za pitanja vanjske politike EU-a. Rekao je da će se mađarska vlada usprotiviti tim naporima na svim postojećim forumima.

Dodao je kako Bruxelles često primjenjuje dvostruke standarde prema trećim zemljama, poput Rusije i Kine, tvrdeći da su zemlje članice koje se najkritičnije odnose prema tim zemljama često one koje su potpisivale najunosnije poslove s njima.