WALSH: Liječnici sad mogu operirati bebe In utero kako bi popravili urođene mane. Znanost čini pobačaj zastarjelim.

Matt Walsh

Screenshot

Klinika u Clevelandu objavila je u srijedu da je uspješno završila svoju prvu in utero operaciju kako bi popravili spina bifida kod nerođenog djeteta. Operacija uključuje spektakularnu kombinaciju napredne tehnologije i kirurške vještine:

Tijekom kirurškog zahvata za popravak fetusa, napravi se rez u stilu carskog reza i izloži se majčina maternica. Zaim se ultrazvukom locira placenta i fetus. Maternica se otvara 4,5 cm, a leđa fetusa se izlažu, pokazujući spina bifida leziju. Kirurzi potom pažljivo šivaju nekoliko pojedinačnih slojeva tkiva (miofascije, dure i kože) kako bi pokrili defekt. Nakon što se maternica zatvara, fetus ostaje u utrobi ostatak trudnoće i na kraju se rađa carskim rezom.




Ovaj postupak nije bez presedana — Dječja bolnica u Pittsburghu je prije nekoliko mjeseci imala svoju prvu operaciju takve vrste — ali je dio relativno nove i rastuće grane medicine. Fetalna kirurgija je prvi puta izvedena krajem 80-ih, a proširila se i postala uobičajena posljednjih godina s poboljšanjem tehnologije. Danas, prema podacima Dječje bolnice u Philadelphiji, mnoštvo stanja se može liječiti fetalnom kirurgijom, uključujući:

  • Sindrom amnionskih brazda
  • Bronhopulmonalna sekvestracija pluća
  • Kongenitalna maligacija pluća (CCAM
  • Kongenitalna dijafragmalna hernija (CDH)
  • Sindrom visokog opstrukcije visokih dišnih puteva (CHAOS)
  • Intrauterina transfuzija (IUT)
  • Opstrukcija donjeg mokraćnog sustava (LUTO)
  • Medijestinalni teratom
  • Vratna masa
  • Plućna ageneza
  • Sacrococcygeal teratoma
  • Spina bifida (mielomeningocele)
  • Twin reverzna arterijska perfuzijska sekvenca (TRAP sekvenca)
  • Twin-twin transfuzijski sindrom (TTTS)

Više se dodaje na popis svake godine. U međuvremenu, tehnološki je napredak naglo smanjio starost “održivosti” nerođenog djeteta. Prije nekoliko godina, beba je rođena u 21. tjednu i preživjela je. Ona je danas dijete u dobrom zdravlju. Ekstremno prijevremeno rođenje nekad je označavalo sigurnu smrtnu kaznu. Danas bebe rođene prije trećeg tromjesečja rutinski preživljavaju. I nema razloga misliti da smo dosegli limit. Naposljetku neće postojati stvar poput neodržive gestacijske dobi.




Sve to je vrlo upečatljivo i divno — osim ako ste pro-pobačaja. Te revolucije u medicinskoj tehnologiji čine slučajeve u korist pobačaja zastarjelima svake minute. Stvari se odvijaju u tom smjeru još od razvoja ultrazvuka fetusa, što nam je dalo prozor u maternicu i otkrilo da je malo ljudsko biće unutar maternice doista mali čovjek. Uvođenje fetalne kirurgije opet potvrđuje tu istinu. Liječnici ne bi mogli liječiti spina bifida kod nakupine stanica. Ne bi mogli popraviti urođene mane u nehumanoj masi materijala. Oni mogu provoditi te delikatne i komplicirane postupke jer su pacijenti živa ljudska bića.

Tvrdnja da je pobačaj “neophodan” također je pretrpjela razorne udarce. Naravno, čak i bez ovih medicinskih čuda, nikada ne bi bilo “nužno” izravno ubiti nevino i bespomoćno ljudsko biće. To je sve više slučaj sada kad se može liječiti bilo koji broj fetalnih defekata i abnormalnosti. Opravdanja “zdravlja majke” još su manje relevantna, jer žene koje dožive katastrofalne medicinske komplikacije u bilo kojem trenutku od sredine drugog tromjesečja mogu roditi i dati sebi i svojoj djeci priliku da prežive.

Ovo je pozicija u kojoj je pro-pobačajci nalaze: navijanje protiv napredaka u znanosti koji spašavaju život. I to s one “suosjećajne”, “pro-znanosti” strane.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.