Meksiko razmješta 15.000 vojnika na američku granicu kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju u SAD

Screenshot: YouTube/The Marine

Meksički ministar obrane Luis Sandoval izjavio je u ponedjeljak kako Meksiko raspoređuje tisuće vojnika na granicu SAD-a i Meksika kako bi se zaustavio masovni protok ilegalne imigracije u Sjedinjene Države.

“Meksiko je rasporedio gotovo 15.000 vojnika na granicu između SAD-a i Meksika kako bi preusmjerio migracijski tok”, izjavio je novinar CNN-a Nick Valencia. “Dodatnih 2.000 pripadnika Nacionalne garde raspoređeno je i na južnoj granici zemlje s Gvatemalom i Belizeom.: MX ministar obrane Luis Sandoval.”




Prema CNN-u, Sandoval je danas u Cancunu izjavio sljedeće: “U sjevernom dijelu zemlje razmjestili smo ukupno gotovo 15.000 vojnika sastavljenih od elemenata Nacionalne garde i vojnih jedinica.”

Valencia je dodao: “Nikada prije nisam vidio takvu suradnju iz Meksika u smislu imigracije.”

Taj potez Meksika dolazi nakon što je Trumpova administracija povećala pritisak na meksičku vladu kako bi znatno pojačala svoje napore zaustavljanja naizgled beskrajnog protoka migranata koji nezakonito ulaze u Sjedinjene Države.

Trump je najavio krajem prošlog mjeseca da će suočiti Meksiko s tarifama koje bi devastirale njihovo gospodarstvo ako ne ulože ozbiljne napore kako bi spriječili problem.

Trump je tweetao: “Dana 10. lipnja 2019. godine, Sjedinjene Države uvest će tarife u visini od 5% na sve artikle koji dolaze iz države Meksiko, sve dok se ilegalni migranti koji prolaze kroz Meksiko i dolaze u našu zemlju ne ZAUSTAVE. Tarife će se postupno povećavati tako dugo dok se ne otkloni problem ilegalne imigracije, kada će tarife biti uklonjene. Detalji iz Bijele kuće će uslijediti.”




Tarife su se trebale povećavati 5% svakog mjeseca, do 25%, tako dugo dok Meksiko ne riješi problem.

Trump je 7. lipnja objavio da su Sjedinjene Države postigle sporazum s Meksikom, pišući:” Drago mi je što vas mogu obavijestiti da su Sjedinjene Američke Države postigle sporazum s Meksikom. Tarife koje su SAD trebale implementirati u ponedjeljak protiv Meksika se ovime odgađaju na neodređeno vrijeme. Meksiko se složio poduzeti snažne mjere kako bi zaustavio plimu migracija kroz Meksiko i na našu južnu granicu. Ovo je učinjeno kako bi se uvelike smanjila ili eliminirala ilegalna imigracija koja dolazi iz Meksika u Sjedinjene Države. Detalje sporazuma će uskoro objaviti State Department. Hvala vam!”

Početkom lipnja, Američka uprava za carine i zaštitu granica (CBP) objavila je svoje podatke o uhićenjima u mjesecu svibnju.

CBP je tweetao: “CBP se nastavlja suočavati s pogoršavanjem krize na jugozapadnoj granici. U svibnju, CBP je uhitio ili proglasio nedopuštenim 144.278 osoba duž jugozapadne granice — povećanje od 32% u odnosu na prošli mjesec.”