Dalaj Lama rekao da bi se ‘muslimanski i afrički’ migranti trebali vratiti svojim kućama kako bi ‘Europa ostala Europljanima’

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/BBC News

Dalaj Lama je, komentirajući europsku migrantsku krizu u intervjuu s BBC-om, rekao da će Europa “postati muslimanska ako se izbjeglice ne vrate kući… Bolje. Ostavite Europu Europljanima.”

Na pitanje BBC-ove novinarke Rajini Vaidyanathan kakav bi trebao biti pravilan odnos između europskih zemalja i “izbjeglica”, odgovorio je: “Europske zemlje bi trebale prihvatiti te izbjeglice, obrazovati ih i obučiti, a cilj je — vraćanje u njihove vlastite zemlje s određenim vještinama.”

83-godišnji tibetanski budistički duhovni vođa dao je intervju iz svog doma u sjevernoj indijskoj državi Himachal Pradesh gdje živi posljednjih 50 godina.

Njegova Svetost, 14. Dalaj Lama, desetljećima je duhovni vođa tibetanskog naroda. Tijekom godina susreo se s mnogih svjetskim vođama, duhovnim i vjerskim vođama te značajnim osobama. I sam je postao neka vrsta slavne osobe.




Ovo nije prvi put da je Njegova Svetost javno progovorila o masovnoj migraciji u Europu iz Trećeg svijeta.

Prošlog rujna, tijekom govora u Malmöu, u Švedskoj, potvrdio je svoje uvjerenje da je “Europa za Europljane”.

A njegovi se pogledi nisu nimalo promijenili.

Na pitanje Vaidyanathan da li bi “izbjeglicama” — što u većini slučajeva znači ekonomskim migrantima — trebao biti dopušten ostanak u Europi, ako to žele, komentirao je: “Ograničeni broj… U redu. Ali cijela Europa će [na kraju] postati muslimanska zemlja — nemoguće. Ili afrička zemlja, također nemoguće.”

Nastavio je, rekavši: “Primite ih [migrante], pomozite im, educirajte ih, ali naposljetku bi se trebali vratiti u svoje zemlje. Mislim da Europa pripada Europljanima.”

“Cilj bi trebao biti povratak migranata i pomoć u obnovi njihovih zemalja… Morate biti praktični. Nemoguće je da svi dođu.”