WALSH: Rečeno nam je da je Kaepernick prosvjedovao protiv policijske brutanosti, a ne zastave. Sad je istina napokon izašla na vidjelo.

Matt Walsh

USA TODAY Sports via YouTube

Nema se gotovo ništa za reći o činjenici da je Nike obustavio prodaju tenisice s patriotskom američkom zastavom nakon prigovora Colina Kaepernicka. To je toliko očigledno apsurdno i sramotno — takva kukavička kapitulacija pred političkom korektnosti — da je svaka daljnja analiza suvišna.

Kaepernick je navodno smatrao da zastava — zastava Betsy Ross iz Američke revolucije — na neki način predstavlja ropstvo. Naravno, ako američka zastava predstavlja ropstvo, onda svaka zastava svake zemlje stara 200 i više godina također predstavlja ropstvo. Ropstvo je tisućama godina bilo univerzalno prihvaćena institucija diljem svijeta. Jedina jedinstvena stvar u američkom ropstvu jest to što smo ga prakticirali tako kratko vrijeme. Egipat je imao ropstvo 3.000 godina. Mi smo ga imali 90. To su činjenice koje su očigledno pobjegle Kaepernickovoj pažnji.

Jedini značajan, iako daleko od iznenađujućeg, aspekt ove priče jest činjenica da on napokon razotkriva istinu iza Kaepernickove ekshibicije s klečanjem. Godinama su nam govorili da sportaši koji kleče ne prosvjeduju protiv zastave — ili zemlje ili nacionalne himne. Viralni tweet s više od 300.000 lajkova sumirao je ovu obranu: “Rosa Parks nije prosvjedovala protiv autobusa. Gandhi nije prosvjedovao protiv hrane. Kolonisti nisu prosvjedovali protiv čaja. Sportaši ne prosvjeduju protiv zastave li himne. Oni prosvjeduju protiv nepravde.”




Mnoge medijske osobnosti, uključujući Shepa Smitha s Fox Newsa, također su navodile ovu tvrdnju. Sami igrači NFL-a opetovano su izjavljivali da ne prosvjeduju protiv zastave, iako se činilo da upravo to rade. LeBron James, jedan od najupadljivijih branitelja prosvjeda protiv himne, pokušao je to okrenuti na patriotizam: “Mi znamo da je ovo najbolja zemlja na svijetu — to je zemlja slobodnih. Ali još uvijek imamo problema kao i svi ostali. A kad imamo te probleme, moramo pronaći način kako se skupiti i biti najbolji što možemo kao ljudi.”

Kaepernick, koji je započeo cijelu ovu stvar, rekao je da je pokušavao skrenuti pažnju na “policijsko nasilje” i “sustavno ugnjetavanje”. On i njegovi klečeći kolege inzistirali su da se tu ne radi o samoj zastavi. Pa, u slučaju da se itko našao prevarenim sa svim ovim odvraćanjima, istina bi sad trebala biti jasna: Doista se radilo o zastavi. Uvijek se radilo o zastavi.

Colin Kaepernick ne voli ovu zemlju. Toliko bi do sad trebalo biti jasno. On je bogat, slavan i slobodan — sve ono što ne bi bio da je živio u ogromnom broju zemalja širom globusa — ali njegova privilegija ga je učinila ogorčenim do srži. I slobodan je biti ogorčen. Slobodan je mrziti Sjedinjene Države i njezinu zastavu i sve što ona predstavlja. Ali bi barem trebao biti iskren o onome gdje stvarno stoji (ili kleči) po tom pitanju.