JAYARAJ: Obilje Sunca, a bez energije: Solarni paneli ostavljaju ljude iznevjerenima

Vijay Jayaraj

Screenshot: YouTube/John Stossel

Tranzicija na obnovljive izvore energije je izvjesni scenarij ako anti-fosilni establišment uspije uvjeriti zakonodavce da provedu svoje politike zelene energije.

S obzirom na veliku vjerojatnost, a ta tranzicija je već započela u nekim zemljama, krajnje je vrijeme da pregledamo funkcionalnost i operativnu učinkovitost obnovljivih izvora, osobito visoko cijenjenih solarnih instalacija.

Zaluđenost obnovljivom energijom

Takozvana “pomama” za obnovljivom energijom je mit. Najveći korisnici fosilnih goriva još uvijek aktivno proizvode energiju iz fosilnih goriva i također pomažu drugim zemljama da razviju tehnologiju koja se temelji na fosilnom gorivu.

Glavni razlozi za to su visoki troškovi povezani s instalacijom i proizvodnjom energije te nepouzdanom prirodom proizvedene energije.

Sunce šalje obilje energije, ali solarna se energije može generirati samo tijekom dana, a svaki sustav visoke potrošnje mora se osloniti na druge izvore energije tijekom noći. Trenutačne standardne tehnologije za pohranu energije u industriji nisu dovoljne za osiguravanje rezervi tijekom sati u kojima se energija ne generira.

Čak i tijekom dana, solarna energija ne može zadovoljiti zahtjeve gusto naseljenih gradova. Još gore, ona troši mnogo prostora dok istovremeno stvara manje energije od one generirane fosilnim i nuklearnim gorivom.




Kad govorimo o zemljištu, solarna energija je najgora. Nuklearne elektrane, kao i one na fosilna goriva, proizvode istu količinu energije trošeći samo djelić prostora koji zahtijeva solarna elektrana.

Unatoč tim praktično nepoželjnim aspektima, mnoge su zemlje otišle naprijed i implementirale solarnu energiju u velikim razmjerima. Evo pogleda na neke od tih slučajeva u kojima je tranzicija na obnovljive izvore rezultirala neto nepovratnim gubitkom.

Solarni neuspjeh u Australiji i Indiji

Australija je u posljednjih pet godina doživjela nagli porast u broju domaćih solarnih instalacija. Oko 20 posto australskih domova instaliralo je krovnu solarnu instalaciju. Ali, to je došlo s određenom cijenom.

Pojavilo se sve više izvješća o kvarovima solarnih instalacija pa čak i slučajeva opasnosti od požara u kućama. Gotovo 17 posto krovnih solarnih sustava proglašeno je “nedovoljnog standarda”, a oko 3 posto svih instalacija smatrano je nesigurnima.

Vatrogasna brigada u Melbourneu potvrdila je da je u posljednjih pet godina na području Melbournea bilo najmanje 25 požara koje su uzrokovali problemi s krovnim solarnim instalacijama.

Laboratorij u Canberri koji provodi komercijalna ispitivanja solarnih panela, izjavio je da su čak i neki od panela pouzdanih brendova bili neispravni i da je praktički nemoguće uočiti neispravne panele prilikom kupnje.

Promatrači tržišta obnovljive energije u Australiji pripisali su neuspjehe uvozu nekvalitetnih solarnih proizvoda i nedostatku zakona koji zahtijeva stroge standarde kvalitete.

U Aziji, čini se kako Indija pati od sličnih problema s nedovoljno kvalitetnim solarnim panelima. Na međunarodnim klimatskim konferencijama, Indija — jedna od najvećih emitera ugljičnog dioksida na svijetu — bila je glasna i ponosna u vezi svog ambicioznog cilja solarnog kapaciteta od 100 gigavata do 2022. godine.




Ipak, na terenu, budućnost solarne energije ne izgleda tako ohrabrujuće. Raj Prahbu iz Mercom Capital Grupe — promatrača indijskog energetskog tržišta — rekao je: “Ako se ne podvrgnu kontroli, instalacije loše kvalitete će utjecati na sve instalatere u zemlji jer se informacija o neodrživim projektima i instalacijama loše kvalitete koje možda neće trajati dugo širi među potrošačima. … trenutačni scenarij u segmentu stambenih krovova je neodrživ.”

Jasno je da solarna tranzicija ne ide prema planu. Nedostaci i problemi koje smo ovdje spomenuli dotiču samo pitanja instalacije i sigurnosti. Neučinkovitost solarnih panela za proizvodnju električne energije je jedan od najvećih nedostataka.

Drugi se rijetko osvrću na nedostatke što se tiče opasnosti za okoliš zbog odlaganja iskorištenih solarnih panela, koje se dokazuje da je sve teže i štetnije za okoliš zbog velikih količina toksičnih, rijetkih metala koje oni sadrže.

Tranzicija na solarnu energiju je recept za katastrofu. Mudri individualni vlasnici kuća će se držati podalje od solarnih instalacija s obzirom na nevjerojatne dokaze o njihovoj neučinkovitosti, pretjeranoj cijeni, opasnoj prirodi i neželjenoj prodaji nedovoljno kvalitetnog materijala.