WALSH: Nogometašice govore za zaslužuju ‘jednaku plaću’. No, statistike govore da su zapravo preplaćene.

Matt Walsh

Nisam preveliki obožavatelj nogometa jer osobno više volim gledati sport, ali sam svejedno sretan što je američka ženska nogometna reprezentacija osvojila Svjetsko prvenstvo tijekom vikenda. Međutim, mnogo manje me oduševljava rasprava o “jazu plaća među spolovima” koju je njihova pobjeda neizbježno stvorila.

Igračice ženske momčadi, zajedno s navijačima na stadionu te raznim predsjedničkim kandidatima i zborom drugih feminista, svi odreda su inzistirali da su nogometašice žrtve seksističkog jaza među plaćama. Uostalom, one su manje plaćene od muških igrača, a mizoginija je jedini zamislivi razlog za ovaj nesklad. Rečeno nam je da je došlo vrijeme da ispravimo ovu nepravdu.

No, ima istine u ovim tvrdnjama? Jesu li nogometašice premalo plaćene? Ako postoji jaz plaća među spolovima, može li za njega postojati razumno i ne-bigotno objašnjenje? Pogledajmo činjenice.

Prvo, trebamo razjasniti ključnu točku. Vjerojatno ste čuli da bi žene trebale biti više plaćene jer su bolje od muške reprezentacije i donose više prihoda. Obje te tvrdnje su ekstremno obmanjujuće. Istina je da je ženska momčad uspješnija u ženskoj konkurenciji nego je to slučaj kod muškaraca u muškoj konkurenciji. To ne znači da su žene zapravo bolji igrači. Imajte na umu da je američka ženska nogometna reprezentacija prije nekoliko godina izgubila od hrpe dječaka u dobi od 13 i 14 godina. Ako ne mogu pobijediti adolescente, ne mogu pobijediti niti odrasle muškarce.

Što se tiče prihoda, u prošlosti su američke muške nogometne reprezentacije generirale više prihoda od ženskih nogometnih reprezentacija. Taj jaz se smanjio posljednjih godina i sad žene generiraju nešto više od muškaraca — iako to uzima u obzir samo prodaju karata, a ne prihode od TV-a i robe. Međutim, jaz u plaćama u američkom nogometu nije ni približno toliko velika koliko se oglašava. Najbolje plaćene nogometašice u ovoj zemlji zarađuju gotovo jednako kao i najplaćeniji nogometaši. Jaz u plaćama u američkom nogometu povećava se samo kod igrača niže razine. Najveće zvijezde već su na vrlo sličnoj razini plaća, kao što to primjećuje New York Times:

Prema podacima koje je dostavila Nogometna reprezentacija SAD-a, od 2008. godine 12 igrača primilo je najmanje milijun dolara. Šestorica tih igrača bili su muškarci, a šest žene. A žene se nalaze blizu vrha što se tiče visine plaća; najbolje plaćena žena je zaradila oko 1,2 milijuna dolara između 2008. i 2015. godine, dok je najbolje plaćeni muškarac zaradio 1,4 milijuna dolara u istom razdoblju. Neke žene u top 10 čak su zaradile više od svojih muških kolega tijekom tih godina.




Doista značajni jaz u plaćama i onaj koji zauzima većinu medijskog prostora vezan je za isplate FIFA-e nakon Svjetskog prvenstva. FIFA, međunarodna nogometna organizacija, podijelit će oko 400 milijuna dolara muškim igračima na Svjetskom prvenstvu, dok će žene zaraditi oko 30 milijuna dolara. Kad čujete da muški igrači zarađuju oko 10 puta više nego žene, to je brojka koja opravdava tvrdnju.

Megan Rapinoe je naročito osudila FIFA-u za ovaj jaz u plaćama, a predsjednik FIFA-e je izviždan zbog ove činjenice nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Navijači u Francuskoj nisu skandirali “jednaka plaća” jer žele jednake plaće samo u američkom nogometu, gdje su plaće vrhunskih zvijezda već gotovo jednake. Oni to žele na međunarodnoj razini, gdje plaća definitivno nije jednaka. No ta nejednakost, kao što Forbes objašnjava, je u potpunosti posljedica astronomskih razlika u prihodima:

Kao što je Dwight Jaynes istaknuo prije četiri godine, nakon što su američke žene pobijedile Japan i osvojile Svjetsko prvenstvo u Vancouveru, postoji ogromna razlika u prihodima koji se isplaćuju momčadima. Žensko Svjetsko prvenstvo donijelo je gotovo 72 milijuna dolara, od kojih su igračice dobile 13%. Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine zaradilo je gotovo 4 milijarde dolara, od kojih je 9% otišlo igračima.

Muškarci i dalje vuku vagon s novcem Svjetskog prvenstva. Muško Svjetsko prvenstvo u Rusiji generiralo je više od 6 milijardi dolara, a momčadi sudionika podijelili su 400 milijuna dolara, manje od 7% ukupnih prihoda. U međuvremenu, očekuje se da će žensko Svjetsko prvenstvo zaraditi 131 milijun dolara za puni četverogodišnji ciklus 2019-22, dok će se za momčadi sudionice izdvojiti 30 milijuna dolara.

Dakle, to je 6 milijardi dolara nasuprot 131 milijun dolara. Žene, u smislu prihoda, nisu čak u istom svemiru. Kad bi žene bile plaćene isto kao i muškarci — 400 milijuna dolara — one bi zaradile gotovo četiri puta više nego što bi generirale. Muškarci zarade 7% od svojih prihoda. Žene očito žele 400% njihovog. To je u najmanju ruku više nego očigledno apsurdno.

Megan Rapinoe, skromna kao i uvijek, zadovoljit će se samo s mršavim učetverostručenjem svojih nagrada. Ali četverostruko više od 30 milijuna dolara je 120 milijuna. To bi bilo gotovo 100 posto njihovih prihoda. Ponavljam: muškarci dobivaju samo 7%. Žene već sad zarađuju oko 20%. Doista, ako želimo biti “fer” i “jednaki”, moramo zaključiti da su žene preplaćene. Ili su muškarci nedovoljno plaćeni. U svakom slučaju, na međunarodnoj razini, ako postoji bilo kakav spolni jaz među plaćama, žene su njegovi glavni korisnici.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.