Demokratska anketa pokazuje što birači misle o Omar, Ocasio-Cortez

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/CNN

Nova interna demokratska anketa u okruzima koji ne iskazuju izrazitu podršku niti jednih stranci objavljena u nedjelju, pokazala je da su socijalističke zastupnice Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) i Ilhan Omar (D-MN) iznimno nepopularne i da bi Demokratsku stranku mogle koštati predsjedništva i većine u Zastupničkom domu 2020. godine.

“Ocasio-Cortez je prepoznalo 74% birača u anketi; 22% njih imalo je pozitivan stav”, izvijestio je Axios. “Zastupnicu Ilhan Omar — još jednu članicu ‘Ekipe’ — prepoznalo je 53% birača; 9% (nije tipfeler) njih imalo je pozitivan stav.”

“Socijalizam je povoljno gledalo 18% birača, a 69% njih nepovoljno”, dodao je Axios, dok je “kapitalizam bio 56% povoljan; 32% nepovoljan.”

Tvrtka koja je provela anketu dala je rezultate Axiosu pod uvjetom da se ne imenuje jer radi “sa svim dijelovima stranke”.

Demokrat koji sudjeluje u kongresnim utrkama za 2020. godinu rekao je Axiosu: “Ako je sve što birači čuju AOC, to bi moglo ugroziti većinu [Doma]. Oko nje se vrte sve vijesti i ona definira utrke svih ostalih. Socijalizam je toksičan za te birače.”

Rezultati ankete odgovaraju rezultatima brojnih drugih anketama o Ocasio-Cortez i socijalizmu.




Anketa iz lipnja provedena unutar okruga Ocasio-Cortez pronašla je:

  • Ne vole je. Ima omjer veći od 2:1 što se tiče odnosa nepovoljnih (50,88%) i povoljnih (21,37%) ocjena u javnom mnijenju.
  • Ne vjeruju joj. Samo 10,75% smatra da je imala njihove najbolje interese na umu kad je upropastila posao s Amazonom — 32,60% izjavilo je da nije.
  • Ne žele je. 33,44% je spremno glasati protiv nje, a za nju bi glasalo samo 13,30%.

“Anketa koju je Quinnipiac objavio u četvrtak ujutro pokazala je da 23 posto Amerikanaca ima povoljan stav prema članici Kongresa, dok je 36 posto imalo nepovoljan stav — ukupni rejting od -13”, izvijestio je Vox u ožujku. “Ova nova anketa nije jedinstveni nalaz. Tri prethodna istraživanja — jedno u siječnju od Morning Consulta, jedno u veljači od Foxa i treće sredinom ožujka od Gallupa — su otkrila da više Amerikanaca ima negativne poglede na AOC od pozitivnih.”

Anketa NBC News/Wall Street Journal iz ožujka pokazala je da socijalizam općenito “odobrava samo 18% ispitanika, dok 50% ispitanika ne odobrava,”