Boris Johnson rekao da je muslimanski svijet ‘doslovno stoljećima iza’ Zapada zbog islama

Emma R.

Prošlog siječnja, tadašnji ministar vanjskih poslova Boris Johnson usporedio je žene u burkama s “poštanskim sandučićima” i “pljačkašima banaka” u kolumni za novine Daily Telegraph.

U svom članku, Johnson je poglavito napisao kako vjeruje da je “apsolutno besmisleno” da te žene moraju “hodati uokolo izgledajući poput poštanskih sandučića”.

A sad je potencijalni premijer Velike Britanije kritiziran od strane brojnih muslimanskih organizacija zbog njegove tvrdnje da je muslimanski svijet navodno “doslovno stoljećima iza” Zapada zbog islama.

U eseju Johnsona iz 2006. godine., koji je sad iskopao Guardian, Johnson je napisao:

“U islamu mora postojati nešto što doista pomaže objasniti zašto u tim mjestima nije došlo do porasta buržoazije, nema liberalnog kapitalizma i kao posljedica toga nema širenja demokracije u muslimanskom svijetu.”

“Nevjerojatno je pomisliti da je pod rimsko/bizantinskim carstvom grad Konstantinopol tisuću godina držao svijeću učenja upaljenom, a da pod otomanskom vlašću prvi tiskarski stroj nije vidio Istanbul sve do sredine devetnaestog stoljeća.”

“Nešto je uzrokovalo to što su doslovno stoljećima iza.”

Komentare je napala Tell Mama, organizacija koja prati mržnju prema muslimanima, koja kaže da je demonstrirao nedostatak razumijevanja religije.

Također su tvrdili da je esej prikazao muslimane kao “val ili horde divljih muslimana, koji su imali malo vremena za zamršenosti i naslijeđe civilizacija poput one rimske”.




Prosvjedovali su da sugerira kako su muslimani na neki način “mentalno ograničeni islamom”. “To pokazuje nedostatak razumijevanja islama, a postoje mnogi muslimani koje je islam inspirirao da proizvedu neke od najljepših umjetničkih oblika u njihovoj ljubavi prema životu i ljepoti”, rekli su.

Muslimansko vijeće Velike Britanije (CB) izjavilo je da bi ljudi željeli znati hoće li vjerojatni budući premijer još uvijek vjerovati da “islam inherentno sprječava put napretku i slobodi”.

A Mohammed Amin, bivši predsjednik Konzervativnog muslimanskog foruma, rekao je da Johnsonova analiza riskira “aktivno promicanje mržnje prema muslimanima”.

Amin je prethodno usporedio Johnsona s Adolfom Hitlerom jer je muslimanske žene u burkama opisao kao “poštanske sandučiće”.

Kampanja iz gosp. Johnsona, koji će sljedećeg tjedna gotovo sigurno biti proglašen novim vođom torijevaca i premijerom, nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

U eseju je također napisao: “Vrijeme je da zasučemo rukave i ispitamo središnju optužbu koju su napravili svi od Winstona Churchilla do pape, naime da je stvarni problem islamskog svijeta islam.”

“Moramo biti iskreni i prihvatiti da postoji više od zrnca istine u Churchillovoj analizi ekonomskih i društvenih posljedica religije.”