KNOWLES: Bernieja Sandersa ugrizla njegova vlastita grozna ideja

Michael J. Knowles

Screenshot: YouTube

U ponedjeljak, u emisiji “The Michael Knowles Show”, Knowles govori o otkriću da demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders ne plaća osoblju svoje kampanje minimalnu satnicu u iznosu od 15 dolara koju toliko promiče.

Pojavilo se novo izvješće koje pokazuje da socijalist Bernie Sanders — koji inače želi minimalnu satnicu od 15 dolara za svakoga — ne plaća previše osoblje svoje predsjedničke kampanje. On ih plaća manje od minimalne plaće koju toliko zagovara. Kakav licemjer! Kad sam prvi put vidio izvješće koje govori da nije previše financijski izdašan prema svom osoblju, mislio sam da to nije nekakva velika stvar. Kao prvo, rad u kampanji je često onaj na osnovnoj razini. Dijeljenje letaka ili postavljanje znakova u dvorišta nije vrijedno 15 dolara po satu. To je prilično jednostavan posao koji svatko može učiniti ako je motiviran za to. Mnogo ljudi u kampanjama su dobrovoljci jer im je zapravo stalo do toga.

Kampanje nisu motivirane ostvarivanjem dobiti ili barem ne bi trebale biti. One bi trebale biti neprofitne organizacije. Oni bi trebale biti motivirane aktivizmom, a ne novcem. Kampanje nemaju mnogo novaca i žele ga pažljivo iskoristiti. Uglavnom ga žele potrošiti u reklamne svrhe. U prvoj kampanji u kojoj sam radio, zarađivao sam u prosjeku 75 centi po satu i to je bilo zapravo u redu. To je onoliko koliko su trebali platiti.

Problem je u licemjerju. Problem je u tome što Bernie vodi svoju kampanju zagovarajući minimalnu satnicu od 15 dolara, a ne želi pružiti isto svojim vlastitim zaposlenicima. I tako je prošlog četvrtka njegovo osoblje procurilo ovu priču novinarima. Bernie, lažni šampion sindikata, bori se protiv njih. On pokušava uništiti njihov sindikat. Nakon što je ta informacija procurila u medije, postalo je još bolje jer je Berniejeva kampanja odgovorila da je to bilo nepristojno prema pregovaračkim jedinicama koje su toliko uložile u taj proces. Što se dogodilo s “demokracija umire u tami”? Što se dogodilo s transparentnošću? Sve objavite! Vrlo drugačije kad se radi o ljevičarskoj kampanji.

Činjenica da Bernie ne prakticira ono što propovijeda nije čak ni najbolji dio priče. Najbolji dio priče je taj što sad kad je ovo privuklo pažnju novinara i javnosti, Bernie mora dati 15 dolara kako ne bi ispao totalna prijevara. Ali on ima samo određeni iznos novca. Kako će to učiniti?




Obećao je da će svojim radnicima platiti 15 dolara po satu — i smanjiti im radne sate. On vam pokazuje što se događa u socijalizmu. On vam pokazuje što se događa kad podignete minimalnu plaću. Postoji samo jedna minimalna plaća i ona iznosi 0 dolara po satu. Vi nemate pravo na posao u kompaniji ili u kampanji. Ako kažete da ćete dati 15 dolara po satu neće nekakvom čarolijom stvoriti više novca. Dakle, mi ćemo vam jednostavno smanjiti radne sate. Velika pobjeda za rad, zar ne? Ne, zapravo je veliki gubitak za rad jer oni gube. On im ne plaća više novca. On samo oduzima priliku za rad.

Usput, svrha rada na kampanji nije zaraditi novac. Postoje mnogo lakši načini zarađivanja novca. To je dobiti iskustvo. To je umrežavanje i poticanje vaših ideja. On kaže: “Ja sam vrlo ponosan što sam prvi predsjednički kandidat koji je priznao sindikat i pregovarao o sindikalnom ugovoru.” Ispada da Bernie po prvi puta u životu uči o socijalizmu. On govori o socijalizmu čitav svoj život. Razlog zašto nikad nije naučio o socijalizmu jest taj što nikad nije uspio implementirati svoje ideje.

On je u vladi već 50 godina. Nikad nije implementirao bilo koju od svojih ideja. On je transformirao, ideološki, Demokratsku stranku. To je sad ideološki njegova stranka. Ali on nikad nije zapravo proveo bilo koju od svojih ideja, tako da se nikad nije morao baviti njihovim posljedicama. Sada u stvarnom vremenu uči da njegove ideje ne funkcioniraju. Novac ne pada s neba, vi ne možete sam tako podignuti minimalnu plaću bez ikakvih posljedica i da podizanje takozvane minimalne plaće često, ako ne i uvijek, povrijedi ljude kojima je zapravo ta pomoć bila i namijenjena.

Michael Knowles je američki glumac, autor, konzervativni politički komentator, kolumnist i voditelj podcasta.