WALSH: Twitter podržava predatora i ušutkava žene koje mu se suprotstavljaju

Matt Walsh

Saga o Jessici Yaniv, transrodnom predatoru koji pokušava legalno prisiliti žene da dodirnu njegov penis, dobila je mnoge jezive preokrete i zaokrete. Sama činjenica da Kanada ozbiljno uzima njegovu pritužbu — zapravo razmatra tvrdnju da su njegova ljudska prava na neki način narušena kad su mu estetičarke odbile voskom depilirati njegove testise — toliko je apsurdna da se čini satirična. Postoji dio mene koji se isprva pitao je li Yaniv možda brilijantan i posvećeni satirist koji je odlučio razotkriti inherentnu apsurdnost ljevičarske rodne teorije. Na kraju ispada da je, naravno, samo odvratan, izopačeni degenerik.

Kao što sam napisao jučer, Yaniv je bio iznenađujuće susretljiv u vezi svojih stvarnih namjera. On je u više navrata iskazivao interes za susrete s mladim, menstruirajućim djevojkama u kupaonici i pitao se hoće li mu se pružiti prilika da im pomogne s njihovim ulošcima i tamponima. On je također navodno uhvaćen u fotografiranju mladih sudionica u natjecanju ljepote u hotelu — incident koji je bio toliko zastrašujući za organizatoricu natjecanja da je zaprijetila kako će pozvati policiju ako se vrati. Ono neuznemirujuće je, dakako, želja Yaniv za zabavom u bazenu za djecu od 12 i više godina. I naveo je dva uvjeta u vezi tog događaja: djeca mogu biti toples, a roditeljima nije dozvoljeno prisustvovati.

Najnoviji razvoj događaja je zastrašujuće predvidljiv. Jedna žena je istupila sa snimkama zaslona kako bi optužila Yaniva da ju je seksualno uznemiravao na internetu kad je imala samo 15 godina. Njegovi navodni komentari dovoljni su da vam se naježi koža.




Dovoljno je loše što na ovom svijetu uopće postoje muškarci poput Yaniva. Ono što cijeli ovaj događaj čini travestijom i sramotom jest činjenica da mu moćne sile omogućuju sve ovo. Kanadska vlada bi trebala istražiti Yanivovo očigledno zanimanje za golu djecu, ali umjesto toga ona istražuje žene koje su odbile tretirati njegove genitalije. A onda je tu i Twitter, kompanija koja tvrdi da ima nultu toleranciju za uznemiravanje, zlostavljanje i seksualno iskorištavanje djece, ali koja je osigurala platformu za čovjeka koji se naočigled svih upušta u sve tri. Što je još gore, Twitter aktivno banira račune — osobito one koje vode žene — koji se suprotstavljaju Yanivovom odvratnom ponašanju.

Prije nekoliko mjeseci, Twitter je izdao trajnu zabranu Megan Murphy, feministici koja je počinila zločin ispitivanja Yanivovih tvrdnji o ženskosti. Samo prošlog tjedna, Twitter je trajno banirao aktivisticu za slobodu govora Lindsey Shepherd nakon što se branila od Yanivovog zlostavljanja. Yaniv je seksualno degradirao Shepherd rekavši: “Moja pi*ka je barem zategnuta, a ne raspuštena nakon izbacivanja bebe od 5 kilograma.” Kad je Shepherd odgovorila — pitomo, u usporedbi — Yaniv je svoje provokacije digao na višu razinu, ismijavajući njezinu pregrađenu maternicu, medicinsko stanje koje između ostalog može uzrokovati pobačaj. “Čuo sam da Donald Trump gradi zid unutar tvoje maternice zvane tvoje ‘reproduktivne abnormalnosti'”, rugao se Yaniv. Kad je Shepherd napokon dozlogrdilo i kad ga je nazvala ružnim, debelim muškarcem” (savršeno točan opis, dodao bih), banirana je s platforme. Yaniv se nije suočio s bilo kakvom kaznom.

Twitter je kriv za mnoge neobično pristrane radnje, ali za ništa više od ovoga. Yanivovi komentari su, prema bilo kojoj definiciji pojmova, netolerantni, seksistički, mizoginični i omalovažavajući. I oni predstavljaju uznemiravanje, prema Twitterovim vlastitim uvjetima korištenja. Ipak, div društvenih medija ušutkava žrtve seksualnog uznemiravanja dok uznemiravatelju dopušta ostanak i nastavak maltretiranja. Jednostavno ne postoji obrana za ovu odluku, tako da je sreća što Twitter nije prisiljen ponuditi jednu. Što bi uopće Twitter mogao reći — da je u redu izjavljivati vulgarne i ponižavajuće primjedbe o ženskom tijelu i rugati joj se radi njezinog medicinskog stanja, ali nazvati muškarca muškarcem prelazi svaku granicu? Ako je to ono što Twitter osjeća, tvrtka bi to trebala reći. Twitter bi jednostavno trebao izjaviti: “Osjećaji spolno zbunjenog muškarca koji želi plivati s golom djecom u bazenu nadmašuje osjećaje žena koje su meta njegovih seksualno nabijenih izrugivanja.” Twitter bi barem trebao toliko reći, ako je to doista njegova politika. Ono što kompanija ne bi smjela biti u stanju jest podržavati predatora, ušutkavati žene i ne suočiti se s bilo kakvim kritikama u vezi toga.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.