Mađarska, Poljska i Estonija uspostavljaju sustav koji će se suprotstaviti Globalnom dogovoru o migraciji UN-a

Arthur Lyons

Mađarska je postigla sporazum s Poljskom i Estonijom o uspostavi mehanizma upozorenja protiv Globalnog dogovora i migraciji koji bi tim zemljama omogućio “poteze protiv takvih pro-imigracijskih prijedloga u ranim fazama, bilo da su oni pokrenuti u UN-u ili Bruxellesu”.

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova, potvrdio je mađarskom MTI-ju da je sporazum postignut s njegovim kolegama iz Poljske i Estonije, izvijestio je About Hungary.

U ponedjeljak, Szijjarto je izjavio: “Još jednom je jasno stavljeno do znanja da pro-migracijske sile žele globalni dogovor o migraciji Ujedinjenih naroda, najopasniji migracijski dokument na svijetu, učiniti obveznim.”

Prošlog prosinca, na Glavnoj skupštini UN-a, 152 zemlje glasale se u korist Globalnog dogovora o migraciji, dok je 5 njih glasalo protiv, 13 zemalja se suzdržalo, a 57 nije uopće glasalo.




Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu — koje su sve odbacile dokument prošlog prosinca — također se pridružila Estonija u najnovijem glasanju. Niti jedna zemlja Višegradske skupine nije podržala taj dogovor, a Slovačka je odlučila da ne glasa u najnovijem glasanju.

Szijjarto je tvrdio da sve ono što Ujedinjeni narodi odobre kasnije postaje dio međunarodnog prava i sudske prakse. Također je naglasio potrebu borbe protiv “pro-migracijskih prijedloga”.

Zemlje Višegradske skupine (V4) nedavno su potvrdile svoju političku volju na način na koji nisu u prošlosti. Primjerice, čelnik Ureda mađarskog premijera izjavio je prošlog četvrtka da njemačka Ursula von der Leven ne bi mogla biti imenovana predsjednicom Europske komisije bez potpore zemalja V4.