Mediji tvrde da je Trump rasist zbog svog tweeta u vezi Baltimorea. Ove snimke govore drugu priču.

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: Kimberly Klacik

U subotu su mediji ponovno oslikali predsjednika Donalda Trumpa kao rasista zbog njegovog tweeta o katastrofalnim uvjetima u okrugu zapadnog Baltimorea koji predstavlja demokratski kongresmen Elijah Cummings (D-MD).

“Zastupnik Elijah Cummings bio je brutalan siledžija, vičući i urlajući na dobre muškarce i žene granične patrole u vezi uvjeta na južnoj granici, dok je njegov okrug zapravo u MNOGO GOREM stanju i mnogo opasniji. Njegov okrug se smatra najgorim u SAD-u”, objavio je Trump u nizu tweetova u subotu ujutro. “Kao što je dokazano prošlog tjedna tijekom kongresnog posjeta, granica je čista, učinkovita i dobro vođena, samo je prenatrpana ljudima. Cummingsov okrug je odvratan nered prepun štakora i ostalih glodavaca. Kad bi provodio više vremena u Baltimoreu, možda bi pomogao očistiti ovo vrlo opasno i prljavo mjesto.”

Trump je dodao: “Zašto se toliko novca šalje u okrug Elijaha Cummingsa kad je on smatran najgore vođenim i najopasnijim u Sjedinjenim Državama. Niti jedno ljudsko biće ne želi živjeti tamo. Kamo odlaze svi ti novci? Koliko novaca je ukradeno? Smjesta istražite ovaj korumpirani nered!”

CNN-ov Victor Blackwell tvrdio je u eteru da je predsjednik mislio na crne i smeđe ljude kad je spomenuo “zarazu štakora” u Baltimoreu.

“‘Zaraza’. To je obično rezervirano za glodavce i kukce, ali već smo vidjeli predsjednika koji priziva ‘zarazu’ kod kritiziranja zakonodavaca u prošlosti. Vidite li ovdje uzorak?”, rekao je emotivni Blackwell, prema CNN-u.

Ostatak medija brzo je odjeknuo Blakwellove rasno nabijene tvrdnje. Međutim, 2018. godine Baltimore je ponovno ocijenjen kao jedan od gradova s “najviše štakora” u naciji od strane tvrtke za kontrolu štetočina Orkin.

Štoviše, “Baltimore ima najgoru stopu ubojstava među 50 najvećih gradova u zemlji prošle godine, a drugi je prema ukupnom broju nasilnih zločina, prema novim podacima FBI-a”, izvijestio je Baltimore Sun 2018. godine.




Video koji je snimila Kimberly Klacik također podržava tweetove predsjednika Trumpa. U snimkama, stanovnici Baltimorea se žale na teške uvjete i očajnički mole vladine dužnosnike da “pomognu”.

Nakon što je objavila video snimke, Klacik je tvrdila da se našla na meti medija. “Počela sam primati pozive koji mi govore da novinari rade na objavljivanju negativnih članaka u vezi mene. To je doista razočaravajuće”, rekla je u tweetu objavljenom u subotu poslijepodne. “Stanovnici me pitaju mogu li im pomoći u uklanjanju smeća. To sam snimila i objavila. Mislili biste kako će ljudi biti uznemireni što njihovi braća i sestre žive u takvim uvjetima.”

Greg Gutfeld s Fox Newsa je komentirao da ako je Trump “rasist”, onda je zbilja “grozan u tome”, ističući predsjednikovu agendu i uspostavljene politike.

“Trump se sprema pogubiti bijelog supremacista, dok pokušava osloboditi crnog repera iz zatvora, dok gura zatvorsku reformu koja izravno koristi obiteljima crnog muškarca, dok proziva grad u kojem su manjine žrtve kriminala i pljačke. Ako je Trump rasist, onda je zbilja grozan u tome”, napisao je Gutfeld.