Radikalizirana djeca hvale ISIS i zaklinju se ‘slomiti’ zapadnjake u jezivoj snimci iz Sirije

Emma R.

Radikalizirana djeca pojavljuju se u novom uznemirujućem videu hvaleći ISIS i obećavajući da će “slomiti” zapadnjake “stojeći na njihovim glavama”.

Vjeruje se kako je snimka snimljena u šatoru koji se navodno nalazi u izbjegličkom kampu al-Hawl.

U videu koju je dobavio Fox News, pet malih dječaka i jedna mala djevojčica samouvjereno skandiraju o terorističkoj skupini mašući svojim prstima zrakom — u ISIS-ovom stilu.

Mogu se čuti kako govore: “Stajat ćemo na glavama apostata i uništit ćemo ih jednog po jednog.”

“Allahovom voljom, kalifat Islamske države ostaje.”

Medijska kuća dobavila je šokantni video od organizacije koja prati džihadiste pod nazivom Jihadoschope, nakon što je podijeljena na pro-ISIS Telegram kanalima.

Raphael Gluck, jedan od osnivača Jihadoschopea, izjavio je za Fox News: “Tijekom vrhunca ISIS-ovog kalifata, ISIS je doslovno radikalizirao na tisuće djece.”

“Nazvani ‘mladuncima kalifata’, mnogi od tih dječaka i mladih tinejdžera često bi se pojavljivali u segmentima koji su se fokusirali na kampove za obuku u kojima su se djeca spremala za borbu.”

“A sada postoje žestoki međusobni sukobi u kampu, s elemetnima vrlo lojalnim ISIS-u.”

“Žene su također napomenule (u video snimci) da podižu ‘mladunčad’, sljedeći generaciju boraca ISIS-a.”

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što se pojavila snimka na kojoj žene i djeca podižu zastavu ISIS-a u izbjegličkom kampu al-Hawl, poznatijem kao al-Hol.

Snimka podizanja zastave kružila je među ISIS-ovim fanaticima s porukom: “Ovo nije kraj, već početak, jer naše majke znaju podizati mladunce kako bi oni postali neustrašivi lavovi.”

U međuvremenu, žene u logoru zaklinju se na osvetu u ime terorističke skupine.

Zloglasni izbjeglički logor al-Hawl u sjevernoj Siriji povećao se u posljednjih nekoliko mjeseci zbog kolapsa ISIS-a s milijunima koji pokušavaju pobjeći s tog područja.




Trenutačno je kamp kojim upravljaju Sirijske demokratske snage dom za više od 75.000 ljudi i u njemu je smješteno na tisuće ISIS-ovih žena i djece.

Oko 800 ljudi, za koje se mislilo da su pripadnici ISIS-a, pušteno je iz kampa prošlog mjeseca nakon što su kurdski dužnosnici zaključili da ne predstavljaju sigurnosni rizik.

Jedna od žena puštena u to vrijeme, Safaa Mume, rekla je za australski ABC: “Sretna sam što sam puštena, ali se nadam da će se [Islamska] Država vratiti, da će ponovno vladati,”

“Islamska država će ostati i ona će se čak i proširiti.”

Prema UN-u, otprilike 11.000 djece u kampu u dobi između 6 i 18 godina uopće nije bilo u školi u posljednjih pet godina i nisu znali gotovo ništa drugo osim života pod ISIS-om.

Žene ISIS-a često se prikazuju kao nevine žrtve, ali mnoge od tih žena odigrale su ključnu ulogu u indoktriniranju svoje djece kroz formalno obrazovanje i indoktrinaciju kod kuće.

“Iako humanitarne organizacije pokušavaju dovesti djecu u obrazovno okruženje i pružiti im potrebnu skrb, ona ostaju okružena članovima ISIS-a — udovicama i borcima koji su se ubacili među izbjeglice”, rekao je David Ibsen, direktor Projekta za borbu protiv ekstremizma.

“Oni i dalje vjeruju u ideologiju i posvećeni su njezinom širenju, što znači da će učiniti sve što mogu kako bi ojačali ideologiju među djecom.”