CURL: Postoji smisao u Trumpovom ludilu na Twitteru

Joseph Curl

“Nema strategije. Nemam strategiju. Postoji nula strategije.”

To je ono što je predsjednik Trump rekao u utorak nakon što je oštro kritizirao grad Baltimore kao “odvratan nered prepun štakora i ostalih glodavaca”.

Ali to nije istina — ni približno. Trumpovi tweetovi tijekom vikenda — koji su potaknuli čitavu raspravu i predvidljivo privukli optužbe za rasizam — nisu bili slučajnost.

Između rundi golfa u svom luksuznom golf odmaralištu izvan Washingtona, Trump je sa samo nekoliko tweetova pokrenuo vatrenu stihiju.

“Kad bi rasistički Elijah Cummings usmjerio više svoje energije na pomoć dobrim ljudima u njegovom okrugu i samom Baltimoreu, možda bi se mogao postići napredak u popravljanju nereda koji je pomogao stvoriti tijekom mnogo godina nesposobnog vođenja. Njegov radikalni ‘previd’ je smiješan!”, tweetao je Trump u subotu.

Potom je predsjednik kritizirao predsjednicu Doma Nancy Pelosi iz San Francisca, još jednog grada koji se muči s problemima, uključujući rasprostranjenu zlouporabu droge i beskućnicima koji obavljaju veliku nuždu na gradskim ulicama.

“Kad već govorimo o teškim neuspjesima, je li itko vidio što se događa okrugu Nancy Pelosi u San Franciscu. On u posljednje vrijeme nije prepoznatljiv. Nešto se mora učiniti prije nego bude prekasno. Demokrati bi trebali prestati gubiti vrijeme s izmišljenim lovom na vještice i početi se fokusirati na našu zemlju!”, tweetao je Trump.

Trump je završio svoj napad u ponedjeljak, osvrnuvši se na četiri zakonodavke pod nadimkom “Ekipa” (The Squad) — zastupnice Alexandriju Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Rashidu Tlaib iz Michigana i Ayannu Pressley iz Massachusettsa.

“Ako će demokrati braniti radikalnu ljevičarsku “Ekipu” i propast Baltimorea kralja Elijaha, bit će to dugi put do 2020. godine. Dobra vijest za demokrate jest ta što medije lažnih vijesti drže u džepu!”, tweetao je Trump.

I samo tako, Trump je povezao Cummingsa i Pelosi, Baltimore i San Francisco te četiri demokratske zakonodavke na rubnim dijelovima stranke.

Doista “nema strategije”.

Trump je učinio isto prije nekoliko tjedana, kad je iz vedra neba uzeo na nišan Ekipu.

“Zanimljivo je vidjeti ‘progresivne’ demokratske kongresnice, koje su izvorno došle iz zemalja čije su vlade potpune i totalne katastrofe, najgore, najkorumpiranije i najnesposobnije bilo gdje u svijetu (ako uopće imaju funkcionalnu vladu), kako sad glasno i zlobno govore ljudima u Sjedinjenim Državama, najvećoj i najmoćnijoj naciji na svijetu, kako treba voditi našu vladu”, tweetao je.

Do vremena kad se slegnula prašina, Trump je prisilio čitavu Demokratsku stranku na prigrljivanje najekstremnijih članova svoje stranke, koji su izjavljivali antisemitske primjedbe, kritizirali američke pogranične agente i zahtijevali besplatne stvari za svakoga u svojim socijalističkim prijedlozima.




Dakle, unatoč tome što kaže New York Times — u ponedjeljak je list rekao da su se neimenovani dužnosnici Bijele kuće “privatno narugali ideji da je to bila strategija, a ne impuls” — iza nedjeljnih napada na Baltimore i Cummingsa postojala je jasna strategija.

Nije slučajno to što je prije mnogo vremena, prema Bijeloj kući, Trump zakazao sastanak s 20 crnih pastora za … ponedjeljak. Nakon toga, Alveda King, nećakinja ikone građanskih prava Martina Luthera Kinga, branila je predsjednika od optužbi za rasizam.

“Sve te vijesti su apsolutno lažne”, rekla je King. “Znate, svi mi vjerujemo isto. To je nešto što je predsjednik rekao, jedna rasa, jedna ljudska rasa. Dakle, on nije rasist, apsolutno nije”, rekla je, dodajući da “programi koje je potaknuo, veće tržište rada, pomažu Afroamerikancima. Reforma kaznenog pravosuđa, pomaže Afroamerikancima.”

Do utorka, Trump je napravio puni krug, rekavši da su crni stanovnici Baltimorea bili oduševljeni njegovim komentarima.

“Oni su tako sretni, jer primam pozive”, rekao je Trump. “Oni su presretni. Afroamerička zajednica je toliko zahvalna na onome što radim. Oni me nazivaju i govore mi kako napokon netko govori istinu.”

“Oni su tako sretni zbog onoga što sam uspio učiniti u Baltimoreu i drugim korumpiranim gradovima demokrata. … Afroamerikanci vole posao koji radim, jer ga radim za njih — a ne političare”, rekao je.

I, budimo realni. Izbori 2020. godine se vrte — barem do ovog trenutka — oko rase. Nakon prvog američkog crnog predsjednika, liberali i mainstream mediji naporni su radili kako bi njihova rasistička etiketa ostala zalijepljena na Trumpa. Tijekom posljednje demokratske debate, senatorica Kamala Harris čak je pokušala oslikati bivšeg potpredsjednika Joea Bidena kao rasistu. Postaje ružno — i nema sumnje da će postati još ružnije.

No, Trump sve to zna. I on ne radi ništa — baš ništa — slučajno. Njegove primjedbe o Baltimoreu i njegovom kongresmenu bile su očigledno namjerne.

“Postoji nula strategije.”

Nema šanse.