Norveški gradonačelnik želi zabraniti mačete nakon nekoliko napada

Christoffer

Gradonačelnik Osla, Raymond Johansen iz socijaldemokratske stranke, želi zabraniti mačete nakon nekoliko incidenata u glavnom gradu. Kaže da mačete nemaju mjesto u Oslu ili Norveškoj jer tamo nema džungle.

Kao što je Voice of Europe pisao ranije, u ponedjeljak je došlo do tuče u Oslu, a policija je primila obavijest da je korištena mačeta iako ona nije pronađena na mjestu događaja. A to nije izdvojeni slučaj korištenja mačete tijekom sukoba u Oslu.

Gradonačelniku je sada bilo dosta. Rekao je da je vlada donijela zabranu mačeta, ali da “to ide jako sporo”.

“Drago mi je što je ministar pravosuđa Tor Mikkel Wara napravio potpuni preokret u siječnju i rekao da će uvesti zabranu mačeta. To je bilo prije pola godina. Nakon večerašnje svađe na stanici metroa Bogerud, pozivam desničarsku vladu na zabranu mačeta”, rekao je Johansen.




Ministar pravde i imigracije, Jøran Kallmyr, rekao je za novine Verdens Gang da ministarstvo radi na zabrani prodaja mačeta, ali da je to spori proces.

“Ministarstvo radi na zakonskom tehničkom ograničavanju koje zabranjuje prodaju mačeta. Mačete nisu samo onog dizajna koji vidimo u filmovima, već često mogu sličiti ostalim noževima. Stoga je zahtjevno formulirati zabranu koja utječe samo na mačete noževe, a na i na ostale svakodnevne noževe poput Sami noža. Nadalje, nošenje mačete ili noža na javnom mjestu je već zabranjeno i policija već ima taj alat na raspolaganju”, rekao je Kallmyr.