Brazilski predsjednik Bolsonaro: ‘Kriminalci će umirati na ulicama kao žohari’

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/Leda Nagle

U ponedjeljak, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izrazio je želju da se zakonodavci slože s njim kako bi olabavili kazneni kod zemlje u svrhu hvatanja više kriminalaca, izjavivši: “Ovi likovi [kriminalci] će umirati na ulicama kao žohari i tako bi trebalo biti.” Dodao je: “Moramo pružiti pravnu podršku sigurnosnom osoblju: civilnom, vojnom, saveznom, cestovnoj policiji.”

Daily Mail je dodao: “Bolsonaro je rekao da ‘neravnopravnu’ bitku protiv kriminala ometa procesuiranje policajaca zbog pucanja u kriminalce, umjesto da im daju medalje.”

Prema Globo-u, Sekretarijat vojne policije Rio de Janeira izdao je priopćenje u kojem tvrdi da je “rad Korporacije vođen prethodnim planiranjem i provodi se u okvirima zakona. U akcijama u konfliktnim područjima, misija Vojne policije je prije svega uhićenje kriminalaca i oduzimanje oružja i droge. Međutim, kriminalci se često odluče za sukob, započinjući sukob. Kad policijska operacija rezultira smrću ili ozljedama, otvara se istraga vojne policije kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti … u vezi s brojevima Instituta za javnu sigurnost (ISP) za ožujak, najvažnije je istaknuti pad broja namjernih ubojstva od 32%, što predstavlja najnižu stopu za jedan mjesec u posljednjih 28 godina. Pokazatelj smrtnosti nasilnog kriminala također se smanjio za 28% u usporedbi s ožujkom 2018. godine.”

Daily Mail je dodao: “Osim toga, Institut za javnu sigurnost Rio de Janeira utvrdio je da je u prvom tromjesečju ove godine oduzet rekordan broj vatrenog oružja od potencijalnih kriminalaca.” Foreign Policy primijetio je u travnju:

Jedna od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu upravo je zabilježila najoštriji ukupni pad smrtonosnog nasilja u svojoj povijesti. Stopa ubojstava u Brazilu pala je nevjerojatnih 13% između 2017. i 2018. godine, s više od 59.000 ubijenih na nešto više od 51.000. A ubojstva su pala za 25 posto u prva dva mjeseca 2019. godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. … Ono što je još bolje, nedavni pad u ubojstvima zabilježen je diljem zemlje, iako su neke države svjedočile većim poboljšanjima od drugih: Alagoas, Acre, Espírito Santo, Minas Gerais, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Rio Grande do Sul i Santa Catarina vidjele su pad stope ubojstava za 21 do 24 posto u posljednjih godinu dana. Masivne države kao što su Bahia, Ceará, Paraná i São Paulo zabilježile su padove od 10 do 15 posto.




U veljači, Insider.com je istaknuo: “Brazil je prošle godine smanjio stopu ubojstva za 13%, okončavši tako višegodišnji niz rekordnog nasilja, prema novom izvješću objavljenom u srijedu. U godišnjem izvještaju Praćenja nasilja, u 2018. godini je zabilježena stopa od 24,7 ubojstva na 100.000 stanovnika, što je najniža zabilježena vrijednost od početka vođenja evidencije 2011. godine. Ukupan broj ubojstava bio je 51.000, što je najmanje u sedam godina.”

Kad je prošle godine vodio kampanju za predsjednika, Bolsonaro je tweetao: “Naša briga i prioritet su dobri ljudi. Oduvijek sam govorio: Više volim zatvor pun kriminalaca nego groblja puna nevinih. Ako nedostaje prostora, izgradit ćemo više!”

Independent primjećuje: “Beskompromisni predsjednik je poznat po tome što favorizira aforizam ‘dobar kriminalac je mrtav kriminalac’ i često govori o svojim planovima za olakšavanje nošenja oružja u javnosti.”