Kultura privremeno prihvatila koncept moralnog apsolutizma

The Babylon Bee

SAD — U jeku sve besmislenijih činova nasilja, ljudi Sjedinjenih Država odlučili su staviti u stranu svoju uobičajenu privrženost moralnom relativizmu kako bi prihvatili hladne, krute, crno-bijele moralne apsolute. “Ove nedavne tragedije su čisto zlo, skroz naskroz”, rekao je jedan građanin. “Apsolutno zlo.”

Pomak sa subjektivnog na objektivni pogled na moral dogodio se gotovo trenutno i bez mnogo razmišljanja nakon što se nasilje dogodilo. Građani nisu čak ni pomišljali na mogućnost da bi se tako zao čin mogao smatrati totalno moralnim u nekom drugom kontekstu. “Ovo nije jedno od onih ‘ti radi svoje’ ili ‘svakome njegovo’ stvari”, napomenuo je drugi građanin.




I dok se većina građana nacije slaže da stravična zvjerstva koja se događaju diljem zemlje upućuju na neki oblik stvarnog, objektivnog zla koje je ne može svesti na “osobne preferencije”, većina priznaje da će se vjerojatno vratiti korištenju kulturno popularnih izjava poput “sve je to relativno, čovječe” i “dobro i zlo zavise od točke gledišta” ili “zlo je samo riječ, čovječe”, kad se tragedija nedavnog nasilja malo stiša.

“Znamo da ako postoji stvarno, apsolutno zlo, onda mora postojati i stvarno, apsolutno dobro. To podrazumijeva da su moralni zakoni stvarnost i da je grijeh stvaran i — wow, ne hvala”, objasnio je još jedan građanin. “Najbolji način djelovanja je reći svima da dobro i zlo nisu stvarni i da su to glupi pojmovi u 99% vremena, ali kad netko učini nekakvo stvarno, apsolutno zlo, tada odustajemo od relativizma i usvajamo apsolutizam kako nam odgovara.”

The Babylon Bee je satirična evanđeosko kršćanska web stranica.