Podaci iz 2019. godine govore da su 51% masovnih pucača bili crnci, samo 29% su bijelci

Paul Joseph Watson

Podaci Mass Shooting Trackera, izvor koji naširoko koriste mediji, otkrivaju da su 51% masovnih pucača u 2019. godini bili crnci, 29% bijelci, a 11% Latinoamerikanci, što je u suprotnosti s medijskom pričom da su bijelci prekomjerno zastupljeni u masovnim pucnjavama.

Istraživački novinar Daniel Greenfield prikupio je ključne podatke koji potvrđuju da masovne pucnjave nisu problem “bijelog čovjeka”.

Ističe da je, iako je sva pažnja medija bila usmjerena na pucnjave u El Pasu i Daytonu, 60-tak ljudi upucano u Chicagu tijekom vikenda, dok je Baltimore upravo svjedočio svojoj 200. ovogodišnjoj žrtvi ubojstva.

Greenfield potom citira zastupnicu Ilhan Omar, CNN-ovog Dona Lemona i Newsweek, koji su svi tvrdili da su bijelci najveća prijetnja što se tiče masovnih pucnjava te da su izveli više masovnih pucnjava od bilo koje druge skupine.

No, to izgleda nije slučaj u 2019. godini.

“Gledajući podatke Mass Shooting Trackera, koji u velikoj mjeri koriste mediji, dok ovo pišem je od 72 masovna pucača, počinitelja u pucnjavama u kojima je ubijeno ili ranjeno 4 ili više ljudi, čija je rasa poznata, 21 bio bijelac, 37 su bili crnci, 8 Latinoamerikanci, a 6 su bili članovi drugih skupina”, piše Greenfield.

“51% masovnih pucača u 2019. godini su bili crnci, 29% bijelci, a 11% Latinoamerikanci. Tri masovna pucača su bili Azijci, dva američka Indijanca i jedan Arapin.”




Mnoge masovne pucnjave u pretežno crnim područjima, u kojima su žrtve bile crne, također ostaju neriješene, što znači da su cifre, ako išta drugo, “znatno podcijenjene”.

Udio bijele populacije u SAD-u iznosi oko 61%, Afroamerikanci čine nešto manje od 13%, a Latinoamerikanci oko 18%.

Većina masovnih pucnjava (u kojima ima 4 ili više žrtava) su povezane s obračunima bandi. Uklanjanjem ovih pucnjava iz statistike, mediji su u stanju prišiti krivnju na bijele ljude.

Odvojene statistike masovnih pucnjava u SAD-u između 1982. i kolovoza 2019. godine koje je prikupio Statista pokazuju da su masovne pucnjave po etničnosti i rasi uglavnom u skladu s demografskim podacima, što znači da bijelci nisu prezastupljeni kao masovni pucači.

Nema “jasnih obrazaca između društveno-ekonomske ili kulturne pozadine masovnih pucača”, prema Statista.

No, ništa od svega ovog nije bitno pošto su činjenice prestale biti važne prije mnogo godina i sve se temelji na narativi i emocijama.