Švicarski primjer: Kamerunski migrant će biti deportiran radi neuspjele integracije

Arthur Lyons

Borders of Adventure via YouTube

Migrant iz Kameruna primio je rješenje o deportaciji od švicarske vlade zbog neuspjele integracije nakon deset godina boravka u toj zemlji.

Prema dnevnim novinama na francuskom jeziku Le Nouvelliste, sud u Bernu je afričkog migranta, koji je osuđen za nekoliko zločina tijekom svog boravka u Švicarskoj, ocijenio da se nije na zadovoljavajući način integrirao u švicarsko društvo i kao rezultat toga naređeno mu je da napusti zemlju.

Tijekom desetogodišnjeg boravka migranta u Švicarskoj, zbog isplate socijalne pomoći koju je primio, izvješteno je da je porezne obveznike koštao 200.000 švicarskih franaka ili 183.000 eura. Također se nalazio u velikim dugovima. Povrh toga, 2015. godine osuđen je zbog pljačke te naknadno kažnjen s 34 mjeseci zatvora.

Iako je migrant navodno u jednom trenutku imao djevojku, nikad se nije oženio ili imao djece tijekom života u Švicarskoj.




Sud u Bernu koji je izdao rješenje o deportaciji također je napomenuo da muškarac ima obitelj u svojoj domovini i nema problema govoriti lokalni jezik. Nadalje, sud je utvrdio da područje Kameruna iz kojeg je migrant potekao nije opasno, tako da njegovim povratkom neće biti ugrožena njegova sigurnost.

Iz Švicarske je 2017. godine deportirano 1.039 stranih kriminalaca. Nakon migranata iz balkanskih zemalja, afrički migranti predstavljaju drugu najveću skupinu deportiranih osoba.

Iste godine, broj stranaca osuđenih za prekršaje i krivična djela iznosio je 9.529. U toj su skupini najzastupljenije osobe iz sjeverne Afrike s 1.340 osuđujućih predsuda.

Švicarska vlada je 2019. godine najavila da će započeti s povećanjem broja deportacija.