Mađarska vlada želi prisiliti divove društvenih medija na zaštitu slobode govora

Katarina

Judit Varga, ministrica pravosuđa u Mađarskoj, želi implementirati EU regulacije za zaštitu slobode govora na internetu. Ona kritizira platforme društvenih medija zbog cenzure konzervativnih stajališta i zahtijeva da EU djeluje.

Mađarska želi uvesti propise koji bi zaustavili Google i ostale internetske divove od ušutkavanja slobode govora svojih građana. Sad je ministrica pravosuđa te zemlje pokrenula to pitanje i na razini Europske unije.




“U ministarstvu pravosuđa stvaramo radnu skupinu kako bismo istražili mogućnosti za pravno okruženje kako bi osigurali transparentnost pružatelja usluga društvenih medija — i na nacionalnoj i na razini EU-a. Njihov se posao ne bi izravno sastojao od utjecanja na društvene i izborne procese cenzuriranjem komentara na ideološkim osnovama, međutim, ako bi to učinili jednom, prihvatit će nužnost regulacije i slijediti pravila demokracije. Ovo je bila jedna od mnogih tema o kojima smo danas razgovarali na EU Meeting Pointu na Sziget Festivalu”, napisala je Judit Varga na Facebooku.