Stručnjak: Kina bi mogla poslati trupe prerušene u hongkonšku policiju

Paul Joseph Watson

Stručnjak za tu regiju upozorio je da bi Kina mogla potajno napraviti invaziju na Hong Kong slanjem PLA trupa prerušenih u hongkonšku policiju.

Kriza je danas dosegla vrhunac dok su se pripadnici interventne policije žestoko sukobili s prosvjednicima u hongkonškoj zračnoj luci.

Prosvjednici žele potpuno opozivanje kontroverznog prijedloga zakona o izručenju, koji je teritorijalna pro-pekinška vlada privremeno suspendirala.

Većina analitičara smatra kako postoji vrlo mala vjerojatnost da će Kina poslati svoje trupe kako bi uspostavila red, čak i ako se suzdrže od smrtonosne sile, pošto bi to moglo uzrokovati masovnu destabilizaciju gospodarstva i međunarodni bijes.

Međutim, drugi sumnjaju kako je u tijeku podmukliji način intervencije.




Nakon glasina da je takvo nešto već u tijeku, politički analitičar Willy Lam, s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, rekao je da bi Kina mogla intervenirati slanjem svojih snaga prerušenih u hongkonšku policiju.

“Oni će nositi odoru hongkonške policije tako da to neće biti službeno raspoređivanje snaga”, rekao je Lam.

Peking je već počeo gomilati trupe i tenkove na granici s Hong Kongom kao način fizičkog zastrašivanja.

Analitičar Wu Qiang, bivši predavač na Sveučilištu Tsinghua u Pekingu, tvrdi da bi taktika Pekinga koja bi prizvala sjećanje na pokolj na Tiananmenu 30 godina kasnije bila katastrofalna.

“Kineski režim nema iskustava suzbijanja nereda uz slobodnom društvu”, rekao je.

Kineska vlada tvrdila je da su nemiri u Hong Kongu “obojena revolucija” koju prikriveno podržavaju zapadne snage.