Predsjednik Trump razmatra povijesnu kupovinu Grenlanda

Richard Moorhead

Predsjednik Donald Trump možda će uskoro zacementirati svoju ostavštinu povijesnog američkog predsjednika dodavanjem otoka Grenlanda kao teritorija Sjedinjenih Država.

Izvješće iz Wall Street Journala nagovještava da je predsjednik vrlo zainteresiran za kupnju otoka. Danska trenutačno upravlja otokom, koji je geografski dio sjevernoameričkog kontinenta.

Rečeno je da je predsjednik u više navrata sugerirao ovu mogućnost svojim savjetnicima. Sjedinjene Države već imaju povijesni odnos s otokom, na kojem se nalazi velika baza američkih zrakoplovnih snaga. Otok, smješten između Europe i Sjeverne Amerike u Arktičkom moru, ima obilje prirodnih resursa i važno je strateško mjesto.

Predsjednik Trump bi trebao posjetiti Dansku sljedeći mjesec, a moguće je da bi moglo doći do stvarnih rasprava u vezi ostvarivanja ove ideje.

Kupovina od Danske ne bi se previše razlikovala od povijesne kupovine Aljaske od Rusije, koju je ostvario predsjednik Andrew Johnson 1867. godine.

Pošto je Aljaska od tog vremena postala uspješna, strateški važna i ekonomski produktivna američka država, iako je udaljena od glavnog američkog kopna, vrlo je moguće da bi integracija Grenlanda u Sjedinjene Države mogla na sličan način biti uspješna.




Grenland je uglavnom naseljen inuitskim narodima, koji su se tijekom mnogih stoljeća prilagodili životu na oštroj arktičkoj klimi. Teritorij je u posljednje vrijeme imao pomalo osjetljiv odnos s danskom vladom, a ankete pokazuju da je većina grenlandskih naroda (64%) naklonjena neovisnosti.

Pridruživanje Sjedinjenim Državama kao teritorij moglo bi predstavljati način za stanovnike Grenlanda da promijene svoj politički status, a da ne preuzmu rizik proglašavanja neovisnosti kao potpuno suverena i nova zemlja. Otok ima oko 56.000 stanovnika i ima najmanju gustoću naseljenosti za Zemlji.

Ulazak u SAD omogućio bi stanovnicima Grenlanda pristup najbogatijem svjetskom ekonomskom tržištu i vjerojatno bi im pružio veću mjeru samouprave od onoga što im može pružiti Danska.

Mnogi će Amerikanci budno pratiti hoće li predsjednik Trump ostvariti potencijalni posao života s nekretninama.

UPDATE:

Kao odgovor na izvještaje da se predsjednik Trump u više navrata raspitivao o mogućnosti da Sjedinjene Države kupe najveći otok na svijetu, Grenland – ideja koju su razmatrale najmanje dvije administracije u prošlosti – vlada autonomnog danskog teritorija s nešto više od 56.000 ljudi ponudila je sažetu izjavu: “Grenland nije na prodaju.”