Trump srušio azijske dionice, kineski juan. Kina spremna na pregovore.

Ryan Saavedra

Čini se kako je najnovija eskalacija trgovinskog rata predsjednika Donalda Trumpa protiv Kine imala trenutni učinak na azijska tržišta i kineski juan, pošto su oba doživjela značajan pad rano ujutro u ponedjeljak.

“Kineska valuta juan pala je na 7,1487 u odnosu na dolar, svoju najnižu razinu od početka 2008. godine u jeku globalne financijske krize”, izvijestio je AFP. “Na tržištima dionica, Hong Kong je predvodio u gubitcima, doživjevši pad veći od tri posto, s investitorima koji su se također uplašili nakon svježih nasilnih prosvjeda u gradu u kojem je policija po prvi put koristila vodene topove. Šangaj je izgubio 1,3 posto, a Tokio je jutro završio s gubitkom većim od dva posto.”

Kineski potpredsjednik vlade Lui He ukazao je u ponedjeljak rano ujutro da je komunistička nacija spremna pregovarati sa Sjedinjenim Državama kako bi spriječiča daljnju eskalaciju trgovinskog rata.

Reuters je izvijestio da je “Liu, glavni kineski trgovinski pregovarač, govorio na tehnološkoj konferenciji u Chongqingu, na jugozapadu Kine”, kad je iznio svoje primjedbe.

U petak, SAD je uveo novu rundu sankcija protiv Kine nakon što je Kina uvela dodatne tarife na proizvode iz SAD-a.

U priopćenju objavljenom u petak, Ured predstavnika za trgovine Sjedinjenih Država objavio je:

Danas je Kina objavila da će nametnuti neopravdane tarife kojima su cilj američki proizvodi. Kao odgovor na odluku Kine i radi postizanja ciljeva istrage Odjeljka 301-Kina, predsjednik Trump naložio je trgovinskom predstavniku Sjedinjenih Država (USTR) da poveća tarife u iznosu od 5% na kineski uvoz vrijedan približno 550 milijardi dolara. Za 25 postotne tarife na približno 250 milijardi dolara kineskog uvoza, USTR će započeti postupak povećanja tarifne stope na 30% koja će stupiti na snagu 1. listopada nakon razdoblja obavijesti i komentara. Za 10 postotne tarife na približno 300 milijardi dolara kineskog uvoza koje je predsjednik najavio početkom ovog mjeseca, tarife će sad iznositi 15%, a stupit će na snagu već zakazanih datuma za povećanje tarifa na te uvozne artikle.

Trump je u petak obavijestio američke tvrtke da počnu tražiti alternative u vezi poslovanja s kineskim tvrtkama.




“Naša zemlja je tijekom godina izgubila, na glup način, bilijune dolara od Kine. Oni su ukrali naše intelektualno vlasništvo u vrijednosti stotina milijardi dolara godišnje i to žele nastaviti”, tweetao je Trump. “Ja to neću dozvoliti! Nama Kina nije potrebna i, iskreno, bilo bi nam mnogo bolje bez nje. Ogromne količine novca koje je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Država, iz godine u godinu, desetljećima, trebaju se i moraju ZAUSTAVITI. Našim odličnim američkim kompanijama ovim putem naređujem da odmah počnu tražiti alternative za Kinu, uključujući dovođenje njihovih kompanija KUĆI i izrađivanje njihovih proizvoda u SAD-u.”

“Odgovorit ću na kineske tarife ovog poslijepodneva. Ovo je ODLIČNA prilika za Sjedinjene Države”, nastavio je Trump. “Također naređujem svim dostavljačkim tvrtkama, uključujući Fed Ex, Amazon, UPS i poštu da PRETRAŽE I ODBIJU sve isporuke fentanila iz Kine (ili bilo koje druge zemlje!). Fentanil ubija 100.000 Amerikanaca godišnje. Predsjednik Xi je rekao da će se to zaustaviti — nije se. Naše gospodarstvo, zbog dobitaka iz posljednje dvije i pol godine, je MNOGO veće od kineskog. To ćemo i održati!”