Bivša danska ministrica za migraciju poručila somalijskim migrantima da se ‘vrate kući i obnove zemlju iz koje su došli’

Arthur Lyons

Poput svih ostalih zapadnoeuropskih zemalja koje su prihvatile veliki broj bliskoistočnih i sjevernoafričkih muslimanskih migranata, Danska je imala velikih poteškoća u sprječavanju getoiziranja tih ne-zapadnjačkih migranata. A imala je i još više poteškoća kako bi ih natjerala raditi.

Bivša danska ministrica za imigracije Inger Støjberg je rekla: “Ako vam više nije potrebna naša zaštita i vaš život i zdravlje više nisu ugroženi u vašim domovinama, a osobito u Somaliji, morate se, naravno, vratiti kući i obnoviti zemlju iz koje ste došli.”

Od 2017. godine, danska Služba za imigraciju počela je provoditi sveobuhvatne preglede “boravišne dozvole izbjeglica” i ukinula boravišnu dozvolu gotovo 1.000 somalijskih migranata.

Povrh toga, danski je parlament također odobrio novu politiku da se kriminalni migranti premjeste na nenaseljeni otok prije nego budu deportirani. Ideja koja je u pozadini ove politike je ograničavanje kretanja migranata.




Kad bi samo njihov skandinavski susjed Švedska usvojila isto gledište.

Nedavna studija koju je proveo profesor emeritus iz ekonomije Lars Calmfors otkrila je da Švedska — u odnosu na Norvešku, Dansku i Finsku — ima najviše poteškoća u dovođenju novopridošlih migranata na posao.

Stvari su u Švedskoj postale toliko loše da su dužnosnici švedske općine Bengtsfors bili prisiljeni zatražiti pomoć nacionalne vlade zbog ogromnog opterećenja koje su pretrpjeli porezni obveznici kao posljedica preuzimanja prevelikog broja migranata koji ne rade i ovise o socijalnoj skrbi.

Neuspjeh većine muslimanskih migranata u asimilaciji i integraciji u europsko društvo i dalje predstavlja golemi problem s kojim se većina liberalnih stranaka i stranaka desnog centra odbija boriti. U tom pogledu, Danska je bila iznimka u tome što su njezine ljevičarske stranke bile spremne suočiti se s problemom. Kao rezultat toga, porast desničarskih nacionalističkih i populističkih stranaka u Danskoj bio je limitiran.

Sve dok više europskih vlada ne usvoji razumne migracijske politike, islamski ekstremistički napadi, masovna silovanja, šerijatske patrole, šerijatski sudovi, zone zabranjenog pristupa, sakaćenje ženskih genitalija, dječji brakovi i antisemitizam će se nastaviti širiti.