Njemačka: Policija će otkrivati nacionalnosti svih osumnjičenika za zločine

Arthur Lyons

Policija njemačke države Sjeverna Rajna-Vestfalija će od sada otkrivati nacionalnosti svih osumnjičenika za zločine, izvješćuje Die Welt.

Otkad je kancelarka Merkel uspostavila svoje politike dopuštanja masovne imigracije iz zemalja trećeg svijeta, ova tema je u Njemačkoj naročito osjetljiva.

U ponedjeljak, ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je u Düsseldorfu da će policija zapadne njemačke države Sjeverna Rajna-Vestfalija početi otkrivati nacionalnosti svih osumnjičenih za zločine pri komunikaciji s medijima kada će se to moći utvrditi izvan svake sumnje.

Ministarstvo je također izjavilo da se revidiraju politike komunikacije policije.

Politike otkrivanja nacionalnog podrijetla osumnjičenih razlikuju se od države do države. U velikom broju država diljem Njemačke, državljanstvo osumnjičenog otkriva se tek kad vlasti smatraju da je to važno za prirodu počinjenog zločina. Na primjer, kad ono djeluje kao motivirajući faktor.

Herbert Reul, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije, izjavio je da je nova politika dio širih napora za povećanje transparentnosti.




“Mi ćemo navoditi nacionalnost svih osumnjičenih za koje ćemo biti sigurni — naravno, to vrijedi i za njemačke osumnjičenike”, rekao je Reul. “Uvjeren sam da je ova transparentnost najbolje sredstvo protiv nevješte obmane.”

Njemački državljani sve više optužuju vladu, policiju i medije da namjerno uskraćuju podatke o nacionalnosti kriminalnih stranaca kako bi umanjili porast kritika protiv Merkeline politike u korist masovne imigracije, koja je samo 2015. godine dopustila ulazak više od milijun imigranata.

Od vrhunca migrantske krize 2015. godine, Njemačka je doživjela nekoliko istaknutih nasilnih zločina u kojima su migranti i/ili “tražitelji azila” bili izravno uključeni.

Ono što nam direktno pada na pamet je masovni javni seksualni napad na žene koji se dogodio u Kölnu na Silvestrovo 2015. godine. Unatoč medijima koji su tu informaciju u početku željeli zataškati, kasnije se ustanovilo da su počinitelji bili mahom iz Sjeverne Afrike.

Prije nekoliko tjedana je na njemačkom sudu počelo suđenje neuspjelom afričkom tražitelju azila koji je optužen za silovanje devetogodišnje djevojčice. Nažalost, ovakvi slučajevi postali su previše uobičajeni u Njemačkoj zahvaljujući nesmotrenim Merkelinim migracijskim politikama.