Italija: M5S i PD postigli koalicijski dogovor kako bi izbacili Salvinija iz vlade

Populistički Pokret pet zvjezdica (M5S) i establišmentska Demokratska stranka (PD) — dvije stranke koje nemaju gotovo ništa zajedničko — udružile su se kako bi uklonile svog političkog protivnika — Mattea Salvinija.

Jučer je BBC izvijestio da su dvoje malo vjerojatnih partnera uspjela postići koalicijski dogovor kako bi svrgnuli desničarskog populistu Mattea Salvinija i njegovu stranku Lega, kojoj je u posljednjim mjesecima naglo porasla popularnost.

Dvije stranke, koje su tradicionalne međusobno sukobljene, ušle su u koalicijsku raspravu nakon što se prethodna koalicija između Lega i M5S raspala nakon višemjesečnih internih sukoba.

Neuspjeli pokušaj M5S da odbaci planove izgradnje željezničke pruge velike brzine pokazao je da populistička koalicija ne može više vladati, rekao je Salvini u to vrijeme. Salvini je naposljetku podnio prijedlog za nepovjerenje protiv njega u nadi da će to dovesti do novih izbora.

Ali to se nije dogodilo. Salvinija su naizgled nadmudrili njegovi politički protivnici.

Čelnici nove koalicije zatražili su od trenutačnog talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle da vrati Giuseppea Contea kao službenog šefa vlade.




Glasnogovornik predsjednika Giovanni Grasso rekao je da se Conte jutros treba sastati s predsjednikom Mattarellom. Većina očekuje da će Conte dobiti mandat za formiranje nove vlade.

Salvini je izjavio da je jedina stvar koja je okupila dvije stranke bila njihova zajednička mržnja prema njemu i njegovoj nacionalnoj populističkoj Lega stranci.

“Jedina stvar koja ih ujedinjuje (M5S i PD) jest njihova mržnja prema stranci Lega”, rekao je Salvini novinarima u srijedu. “Istina je da se 60 milijuna Talijana drže kao taoci od strane 100 parlamentaraca koji su nasmrt uplašeni da će izgubiti svoja mjesta”, dodao je.

Kako bi se dogovor finalizirao, koaliciju najprije moraju odobriti članovi stranaka putem internetskog glasanja. Očekuje se da će se glasanje održati prije kraja tjedna.

Ako se postigne konačni dogovor, nova vladajuća koalicija bi mogla služiti sve do sljedećih zakazanih izbora 2023. godine.