Licemjer: Predsjednik Obama kupuje 15 milijuna dolara vrijednu palaču u Martha’s Vineyard

Richard Moorehead

Barack i Michelle Obama useljavaju se u jedno od najekskluzivnijih i najbogatijih susjedstva u naciji, dogovorivši kupnju posjeda sa sedam spavaćih soba u Martha’s Vineyard po cijeni od 14,85 milijuna dolara.

Slike palače u Massachusettsu otkrivaju da je to posjed o kojem većina Amerikanaca može samo sanjati posjetiti, a kamoli posjedovati. Posjed sadrži privatnu plažu s kućom za čamce i trenutačno je u vlasništvu “guvernera” Boston Celticsa Wysa Grousbecka.

Obame su godinama boravile u ugodnom okruženju među ekonomskom elitom nacije, ali bivšeg predsjednika će sve teže moći ozbiljno shvaćati na temu ekonomske nejednakosti nakon što je potrošio gotovo 15 milijuna dolara na luksuzni posjed.

Posjed u Martha’s Vineyard bit će druga palača u vlasništvu Obame, pošto je 2017. godine osigurao više od 8 milijuna dolara vrijednu kuću u ekskluzivnom kvartu Washington D.C.-a, Kalorama.

Obama je ekonomsku nejednakost učinio glavnom temom svojih kampanja 2008. i 2012. godine, retorika koja zvuči šuplje i prazno, a čini se kako je predsjedniku javna služba donijela ogroman osobni i financijski dobitak.




Predsjednik Obama je 2013. godine nazvao nejednakost dohotka odlučujućim izazovom ovog doba. Ipak, malo je učinio u borbi protiv opadajućih ekonomskih perspektiva za mnoge Amerikance, a neki od njegovih pristalica na progresivnoj ljevici ostavljeni su s osjećajem da ih je prevario čovjek koji je ponudio nešto malo više od “inspirativne”, ali u konačnici prazne retorike.

Predsjednik Donald Trump je zasigurno bogatiji nego što će Obama ikad biti, ali vrijedno je napomenuti da je Trumpovo bogatstvo proizašlo iz tvrtke koja je zaposlila bezbroj američkih izvođača radova i radnika. Za razliku od Obame, njegova prisutnost među najbogatijim Amerikancima proizvod je poslovanja u privatnom sektoru, a ne beneficijama koje su posredno dobivene od vladinog posla.

Obamin put prema najbogatijem segmentu američkog društva čini se da je prvenstveno potaknula njegova obilato financirana Obaminom zaklada, koja se posljednjih godina uspoređuje sa zloglasno korumpiranom Zakladom Clinton. Obamina zaklada prikupila je 232 milijuna dolara od privatnih donatora — koji su nesumnjivo željeli pristup do bivšeg predsjednika — 2017 godine.