Njemačka: Nacionalni populistički AfD ostvario povijesne dobitke u Saksoniji i Brandenburgu

Arthur Lyons

Jučer je populistička stranka Alternative für Deutschland (AfD) ostvarila povijesne dobitke na izborima u dvije ključne države u istočnoj Njemačkoj, značajno povećavajući svoju podršku, ali u konačnici ne uspijevajući detronizirati CDU i SPD.

Rezultati izbora predstavljaju značajan udarac njemačkoj pro-globalističkoj koaliciji Merkelinih kršćanskih demokrata (CDU) i socijaldemokrata (SPD), koji su oboje izgubili na tisuće birača od AfD-a.

U Saksoniji, AfD je dobio gotovo 28 posto glasova, dok je u Brandenburgu stranka prikupila 23,6 posto glasova, što je čini drugom strankom po veličini u obje države istočne Njemačke.

Šef berlinskog AfD-a opisao je izborne rezultate kao “veliki uspjeh”.

Početna analiza pokazala je da je stranka uspjela mobilizirati nekoliko stotina tisuća pojedinaca koji nikad prije nisu glasali.

Preliminarni konačni rezultati regionalnih izbora Saksonije pokazali su Merkelin CDU na 32,1 posto glasova, što predstavlja pad s 39,4 posto od 2014. godine. Krajnje lijeva Die Linke prikupila je 10,1 posto glasova, pad s 18,9 posto u odnosu na rezultat iz 2014., dok je stranka lijevog centra SPD osvojila samo 7,7 posto, za razliku od 2014. godine kad je bila uspješnija s 12,4 posto osvojenih glasova.

Suprotno tome, podrška AfD-u porasla je sa samo 9,7 posto 2014. godine na gotovo 28 posto. Ljevičarski Zeleni također su ostvarili skromnu dobit, prikupivši oko 8,6 posto glasova.




Isti obrazac viđen je u Brandenburgu.

Podrška SPD-u smanjila se s 31,4 posto 2014. godine na 26,2 posto, dok je podrška CDU-u pala s 23 posto 2014. godine na 15,5 posto. Podrška krajnje lijevoj Die Linke također se smanjila s 18,6 posto 2014. godine na 10,7 posto.

S druge strane, AfD je jučer u Brandenburgu zabilježio porast s 12,2 posto 2014. godine na 23,6 posto.

Činjenica da se AfD uspio dignuti na svoju trenutačnu izbornu poziciju — usprkos tome što je samo šest godina stara stranka i unatoč konstantnim medijskim pokušajima da je oslikaju kao rasističku krajnje desnu stranku — nije ništa manje od čudesnog.

Kako izbori prolaze, postaje sve jasnije da je Alternativa za Njemačku u stvari Narodna stranka.