Bernie Sanders sugerirao financiranje pobačaja u ‘siromašnim zemljama’ u svrhu borbe protiv klimatskih promjena

Ryan Saavedra

Screenshot: CNN

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders sugerirao je u srijedu tijekom CNN-ove ‘town hall’ debate da bi američki porezni obveznici trebali financirati pobačaje u siromašnim zemljama, kao odgovor na pitanje podržava li kontrolu stanovništva.

Martha Readyoff, koju je CNN identificirao kao učiteljicu, rekla je Sandersu: “Rast ljudske populacije se više nego udvostručio u posljednjih 50 godina, planeta ne može održati takav rast.”

“Osnaživanje žena i educiranje svih o potrebi suzbijanja rasta populacije čini se razumnom kampanjom za provesti”, nastavila je Readyoff. “Biste li bili dovoljno hrabri da raspravljate o ovom pitanju i učinite ga ključnim obilježjem plana za rješavanje klimatske katastrofe.”

“Odgovor je ‘da'”, odgovorio je Bernie. “Usput, žene u Sjedinjenim Državama imaju pravo kontrolirati vlastita tijela i donositi reproduktivne odluke.”




“A sporazum iz Mexico Cityja — koji uskraćuje američku pomoć onim organizacijama diljem svijeta koje ženama dopuštaju pobačaje ili čak uključivanje u kontrolu rađanja — za mene je potpuno apsurdan”, nastavio je Sanders. “Dakle, mislim da je osobito u siromašnim zemljama diljem svijeta gdje žene ne žele nužno imati veliki broj beba i gdje pomoću kontroliranog rađanja mogu imati priliku kontrolirati broj djece koje imaju, to nešto što vrlo snažno podržavam.”