Vođa Švedskih demokrata pozvao na potpuni moratorij na migraciju i repatrijaciju migranata

Arthur Lyons

Ideja o repatrijaciji migranata — koju je stranka Alternativa za Švedsku prvi put iznijela uoči izbora 2018. godine — sve više dobiva na značaju diljem Švedske.

U nedavnom članku švedskih dnevnih novina Aftonbladet, Jimmie Åkesson, vođa nacionalističko-populističkih Švedskih demokrata, pozvao je na “imigracijsku politiku koja je više utemeljena u stvarnosti”. Također je pozvao Šveđane da preispitaju bilo koju prethodno držanu percepciju o migraciji koju su možda imali u prošlosti.

U članku, Åkesson okrivljuje vladajuće socijaldemokrate za ono što naziva migrantskom krizom u Švedskoj. U isto vrijeme, Åkesson je pozdravio nedavni poziv Stranke umjerenih, stranke desnog centra, na smanjivanje imigracije putem azila, ali je naposljetku prijedlog nazvao “neambicioznim”.

Za Åkessona, sve dok aktualna situacija u Švedskoj i dalje ostaje problematična kao i danas, vlada bi trebala nastojati smanjiti broj prihvaćenih zahtjeva tražitelja azila na nulu.

Åkesson također tvrdi da bi trebalo onemogućiti formiranje takozvanih “paralelnih društava”, a migrante koji žive u Švedskoj ilegalno na neki način uvjeriti da napuste zemlju. U slučaju da odbiju otići, Åkesson kaže da bi ih u konačnici trebalo identificirati i odvesti u pritvor sve do njihovog konačnog izbacivanja iz zemlje.




Lider Švedskih demokrata također je tvrdio da bi Ured za migracije morao “odrešitije raditi na repatrijaciji”, koju je nazvao “konačnim korakom u odgovornom pomaganju izbjeglicama”.

“U najmanju ruku, svatko tko postane švedski državljanin mora biti u stanju razumjeti švedski jezik, razumjeti i poštovati švedske zakone i propise i pokazati razumijevanje društvenih kodeksa, normi i vrijednosti”, zaključio je Åkesson u svom uvodniku.

Åkessonove ideje nisu toliko strane desničarskoj misli u Švedskoj 2019. godine. U stvari, one brzo postaju nova norma.

Ivar Arpi, vodeći konzervativni kolumnist u Svenska Dagbladet, nedavno je pokrenuo raspravu nakon što je u nizu tweetova sugerirao kako je vrijeme da švedska vlada ozbiljno razmotri godišnje repatrijacije takozvanih izbjeglica.

“Agencija za migracije: razina sukoba u Siriji niža. Međutim, iz nekog razloga to ne utječe na one koji su već primili izbjeglički status. Zašto ne? U razumnom svijetu, to bi značilo da bi se Sirijci koji su došli ovamo mogli početi vraćati en masse”, tweetao je Arpi.

Od početka migrantske krize 2015. godine, Švedska je prihvatila više od 200.000 tražitelja azila.