Belgijski zastupnik na krovu gradske vijećnice Antwerpena zahtijeva ‘kraj islamske okupacije’

Arthur Lyons

Filip Dewinter, poznati flamanski zastupnik i gradski vijećnik, popeo se na krov 500 godina stare gradske vijećnice u Antwerpenu kako bi pozvao na kraj onoga što je nazvao “islamskom okupacijom grada”.

Vođa desničarske populističke stranke Vlaams Belang u flandrijskom djelu Belgije, Filip Dewinter, objavio je video na Twitteru u kojem prenosi poruku kritizirajući islam dok stoji na krovu gradske vijećnice Antwerpena pored zlatnog orla.

“Na početku političke godine specijalna inicijativa: izjava s krova gradske vijećnice Antwerpena, u društvu nedavno obnovljenog orla!”, napisao je Dewinter u tweetu.

Tijekom svoje poruke, Dewinter je dao kratku lekciju iz povijesti grada, zgrade gradske vijećnice i kako se oboje odnose na ideju slobode. Dewinter također navodi sve različite vanjske sile koje su svojedobno okupirale grad.

“Ova gradska vijećnica stoji još od 1565. godine”, rekao je Dewinter. “U tih pet stoljeća postojanja gradske vijećnice, ona je bila opkoljena, zapaljena i doživjela bezbroj revolucija, ratova i invazija našeg grada. Ova gradska vijećnica simbolizira slobodu Antwerpena.”

“Nije bez razloga ured gradonačelnika Antwerpena napravljen od drveta stabla slobode koje je nekoć stajalo ispred gradske vijećnice na Grote Marktu. Sloboda je suština onoga u što vjeruju ljudi Antwerpena.”




“Grad su okupirali Rimljani, Španjolci, Francuzi, Nijemci i danas islam”, zaključio je Dewinter. “Antwerpen danas ima gotovo 25% muslimana, više od polovice djece u osnovnim školama su muslimani, naš grad ima više od 65 džamija. Tome mora doći kraj. Mora prestati okupacija našeg grada od strane islama.”

Dewinter bi se zbog ispada mogao suočiti s kaznom. Međutim, za njega, novčana kazna će vjerojatno predstavljati malu cijenu ako će ovo pitanje velike važnosti uspjeti dovesti u svijest ljudi.

Nije tajna da je Antwerpen jedan od najviše islamiziranih gradova u cijeloj kontinentalnoj Europi.

Prošlog proljeća, drugi najveći grad Belgije suočio se s porastom napada ručnim granatama i bombaškim napadima na automobile za koje mnogi vjeruju da su povezani s bandama sastavljenih od stranih državljana koji djeluju u gradu.

Ranije ovog ljeta, skupina od nekoliko desetaka afričkih migranata terorizirala je susjedstvo u Antwerpenu nakon što je policija prekinula njihovu zabavu koja je navodno izmakla kontroli.