Finska zastupnica pod ‘istragom zločina iz mržnje’ zbog objave citata iz Biblije na Facebooku

Arthur Lyons

Facebook: Päivi Räsänen

Finska policija pokrenula je istragu protiv kršćanske zastupnice zbog navodnog “zločina iz mržnje” nakon što je podijelila sliku citata iz biblije na Facebooku dovodeći u pitanje sudjelovanje Evangeličke luteranske crkve na događajima “ponosa” LGBT zajednice.

Päivi Räsänen, članica parlamenta Kršćanskih demokrata i bivša ministrica unutarnjih poslova Finske, kritizirala je Evangeličku luteransku crkvu Finske (ECLF) na društvenim medijima nakon što je sudjelovala na tjednu gay ponosa u Helsinkiju, izvješćuje Fox News.

“Kako se temelji crkvenog učenja, Biblija, uklapaju u promicanje grijeha i srama kao razloga za ponos?”, objavila je Räsänen zajedno sa slikom Rimljana 1:24-27.

Taj citat opisuje homoseksualnost kao “griješan”, “sramotan” i “neprirodan”.

Ova naizgled bezazlena objava natjerala je finsku policiju na pokretanje istrage protiv Räsänen na temelju optužbe poticanja protiv seksualnih i rodnih manjina.




“Predistražne istrage još nisu završene. Policija će pružiti još više detalja nakon dovršetka istrage ili predavanja tužitelju na razmatranje optužbi”, rekao je za Helsinki Times službenik helsinške policije koji nadgleda istragu.

Kao odgovor na glasne kritike, Räsänen je rekla da je kritizirala crkveno vodstvo, a ne gay osobe i da će u slučaju nastavka istrage ona imati “jezivih posljedica” na društvo zemlje.

“Čini se kako se mnogi kršćani u mojoj zemlji kriju i ulaze u ormare sad kad je LGBT zajednica izašla u javnost”, rekla je.

U kolovozu, Räsänen je na Twitteru napisala: “Nisam zabrinuta za sebe, pošto vjerujem da ovaj slučaj neće stići do tužitelja. Međutim, zabrinuta sam ako će se citiranje Biblije smatrati čak i “najmanje” ilegalnim. Nadam se da ovo neće dovesti do samocenzure među kršćanima. Rom. 1:24–27.”

Räsänen se tako pridružila dvojici drugih finskih političara — socijaldemokratu Husseinu Al-Taeeju i Juhi Mäenpää iz Finns Party — koji su trenutačno pod istragom zbog “rasističkih” komentara.