Odvjetnica Christine Blasey Ford priznaje na snimci da je svjedočenje njezine klijentice bilo politički motivirano

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Guardian News

Odvjetnica Christine Blasey Ford, Debra Katz, rekla je u travnju publici na konferenciji Feminističke pravne teorije Sveučilišta u Baltimoreu da je njezina klijentica bila politički motivirana u svjedočenju protiv tadašnjeg kandidata za američki Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za navodni desetljećima stari seksualni napad. Prema Katz, Blasey Ford, čiji su društveni mediji značajno pročišćeni prije svjedočenja, bila je zabrinuta o Kavanaughovom stavu u vezi pobačaja i kako bi on mogao utjecati na odluku Roe protiv Wade.

“Nakon tih saslušanja, vjerujem da je Christinino svjedočenje donijelo više koristi od štete koju su mizoginični republikanci uzrokovali dopuštanjem Kavanaugha na sud”, rekla je odvjetnica na događaju na kojem je bila jedna od glavnih govornica, prema Newsweeku (naglasak dodan). “Imat ćemo konzervativnu [pravdu] … Izbori imaju posljedica, ali će on zauvijek imati zvjezdicu pored svog imena. Kad će prinijeti skalpel Roe protiv Wade, znat ćemo tko je, znamo njegov karakter i znamo što ga motivira, a to je važno; važno je da to znamo, a to je dio onoga što je motiviralo Christine.

U pismu koje je poslano senatorici Diane Feinstein (D-CA) prošle godine, Blasey Ford tvrdila je da ju je Kavanaugh seksualno napao na kućnoj zabavi u ranim osamdesetima, iako je rekla kako ne može točno odrediti gdje i kad se dogodio navodno incident. Sumnjiva tvrdnja nije bila potkrijepljena dokazima, navodni svjedoci koje je navela negirali su bilo kakva saznanja stranke ili su otvoreno odbacili optužbe, a Odbor za pravosuđe Senata naposljetku je pronašao da “nema dokaza koji bi potkrijepili bilo koju od tvrdnji”.

“Ni u istrazi odbora niti u dodatnoj pozadinskoj istrazi koju je proveo FBI nije bilo dokaza koji bi potkrijepili ili potvrdili bilo koji od navoda”, napisao je Odbor.




Novinar Ryan Lovelace, autor “Traži i uništi: Unutar kampanje protiv Bretta Kavanaugha”, i prvi koji je pokrio snimku, rekao je za “Fox & Friends” da se priznanje Katz protivi onome što su odvjetnica i Blasey Ford rekle američkom narodu u vrijeme svjedočenja.

“Za mene to podiže dvije velike stvari”, rekao je Lovelace. “Prva je ta što je to u suprotnosti s onim što je Debra Katz rekla u vrijeme dok je bila odvjetnica Christine Blasey Ford, da je Ford bila ambivalentna oko svega toga … i također je u suprotnosti … da je Christine Blasey Ford govorila da je sve to bilo samo zbog njezine ‘građanske dužnosti’.”

“Moja motivacija u ovoj optužbi bila je da pomognem i iznesem činjenice o tome kako su akcije gosp. Kavanaugha naštetile mom životu i kako bi ih mogli uzeti u ozbiljno razmatranje dok donosite svoju odluku”, rekla je Blasey Ford na saslušanju. Također je nazvala svjedočenje svojom “građanskom dužnošću” u GoFundMe poruci monetarnim podržavateljima.

Lovelace je rekao da je nakon slušanja Katz njegovo najveće pitanje je li Blasey Ford “radila sa svim onim organiziranim silama koje je Debra Katz spomenula koji su pokušali otkazati Kavanaughovu nominaciju od samog početka i to čak prije nego je odabran?”

Kavanaugh je potvrđen na Vrhovni sud početkom prošlog listopada.

GoFundMe račun Blasey Ford prikupio je do kraja studenog gotovo 650.000 dolara.