Maroko pooštrio mjere prema ilegalnoj migraciji nakon financijske injekcije EU i Španjolske

Prema novim izvješćima, dolasci ilegalnih migranata u Španjolsku navodno su se smanjili za gotovo polovicu u 2019. godini, nakon što je EU i Španjolska marokanskoj vladi isplatila desetke milijuna eura.

Početkom veljače ove godine, postignuti su bilateralni dogovori između Španjolske i Maroka koji su navodno doveli do 45-postotnog smanjenja dolaska migranata iz Sjeverne Afrike u Španjolsku. Sporazumima je predviđeno da marokanska vlada primi 140 milijuna eura od Bruxellesa i desetine milijuna eura od Španjolske kako bi pojačala svoje napore u sprječavanju protoka migracije na sjever.

Međutim, unatoč smanjenja u dolascima ilegalnih migranata, više od 15.600 ilegalnih migranata pronašlo je plovilima svoj put do Španjolske ove godine, izvješćuje The Local.

Nakon što je Salvini zatvorio talijanske luke 2018. godine i Grčka počela slati migrante natrag u Tursku prema sporazumu EU i Turske iz 2016. godine, Španjolska je postala primarno mjesto ulaska ilegalnih migranta koji žele učiniti Europu svojim novim domom.

Kao rezultat toga, španjolska vlada je za ovo ljeto odobrila pakete pomoći ukupne vrijednosti od preko 58 milijuna eura kako bi pomogla marokanskim vlastima da povećaju patrole brodovima i osigurala dodatna vozila Ministarstvu unutarnjih poslova.




Jose Encinas iz udruge civilne policije AUGC Guardia rekao je: “Marokanske vlasti sad sprječavaju plovila od isplovljavanja za Španjolsku, dok su ih prije puštali”, rekao je Encidas.

“Maroko je shvatio da je migracijska karta vrlo učinkovit alat za vršenje pritiska”, rekao je Eduard Soler, specijalist za geopolitiku Sjeverne Afrike.

No, marokanska vlada nije jedina koja je shvatila ovu jednostavnu istinu.

Turska je također koristila ovu prijetnju masovnom migracija kao učinkovito sredstvo pritiska na Europu.

Samo prije nekoliko dana, turski šef države Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je “otvaranjem vrata” kako bi omogućio otprilike četiri milijuna sirijskih izbjeglica napuštanje Turske i odlazak na europsku kontinent ako Europa ne pruži logističku potporu za preseljenje migranata.

A nekoliko tjedana prije, turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu zaprijetio je europskim vladama kad je rekao: “Suočeni smo s najvećim valom migracije u povijesti. Ako otvorimo vrata, niti jedna europska vlada neće moći preživjeti više od šest mjeseci. Savjetujemo im da ne iskušavaju naše strpljenje.”