WALSH: Ne, James Bond definitivno ne bi trebao biti žena

Matt Walsh

Hollywood Reporter nedavno je postavio pitanje britanskom glumcu Pierceu Brosnanu, koji se u četiri navrata našao u ulozi slavnog špijuna, misli li da bi u budućim filmovima ulogu Bonda trebala portretirati ženska osoba? Brosnanov odgovor njegov je najbolji glumački pokušaj još od “Tatice u suknji”:

“Da! Mislim da smo gledali kako dečki to rade posljednjih 40 godina. Maknite se s puta, momci i stavite ženu gore. Mislim da bi to bilo stimulirajuće, mislim da bi to bilo uzbudljivo.”

Ovo je, naravno, jedini odgovor koji je Brosnan mogao dati. Smatra li on doista mogućnost politički korektnog, spolno-zamijenjenog Jamesa Bonda “stimulirajućom”? Čisto sumnjam. Ali on je imao metaforički pištolj uperen u glavu i, nažalost, nije bio toliko hrabar pod paljbom kao što je to bio u “Zlatnom oku”. Možemo samo zamisliti napadaje feminističkog bijesa koji bi uslijedili da je Brosnan razdraženo uzdahnuo i rekao ženama da naprave svoju vlastitu prokletu špijunsku franšizu. Rekao je ono što mora reći kako bi njegova karijera i reputacija ostala netaknuta.

No, žene bi zaista trebale napraviti svoju vlastitu prokletu špijunsku franšizu. James Bond ne bi trebao biti žena. I također ga ne bi trebali zamijeniti sa ženskim 007, kao što je očigledno plan za nadolazeći film o Jamesu Bondu. Protagonisti Bondove franšize su oduvijek bili muškarci i takvi bi trebali ostati.

Napominjem: Nisam “ogorčen” zbog mogućnosti ženskog Bonda. Ja ne sudjelujem u “bijesnim reakcijama” bilo kakve vrste. Oni mogu preraditi Bonda u transrodnu lezbijsku disleksičnu veganku s ADHD-om i ne bi izazvali ništa što bi se moglo opisati kao bijesnom reakcijom s moje strane. Jednostavno bih to smatrao glupim, jednako kao što smatram ovu ideju glupom.




Ljevičari razumiju argumente protiv ženskog Bonda, iako se pretvaraju drugačije. Uostalom, to su oni isti ljudi koji reagiraju iskrenim bijesom kad azijske, arapske ili crne likove portretiraju bijeli ljudi. A kad bi se, kojim slučajem, muškarac našao u ulozi ikonskog ženskog lika, svi znamo da bi bijesne reakcije bile nuklearnih razmjera. Pretpostavljam da bi feministice bile spremne za oružanu revoluciju kad bi Dorothy postala Derek u remakeu “Čarobnjaka iz Oza” ili Lara Croft pretvorila u Larryja Crofta u sljedećem “Tomb Raideru”. Tako da se oni mogu podsmjehivati i izvoditi svoju “u čemu je takav problem?” rutinu kad god se bilo tko protivi pretvaranju muškog lika u ženski ili bijelog lika u crni, ali njihovo je ponašanje transparentno. Oni znaju u čemu je “veliki problem” i ne bi oklijevali da nam kažu sve o tome kad bi zamjena bila izvedena u rikverc.

Ispostavlja se da osobno ne mislim da je to velika stvar. Mislim da je to mala, ali još uvijek iritantna stvar. Kroz desetljeća postojalo je neznatno drugačijih verzija Jamesa Bonda, ali dva demografska detalja ostaju suštinska njegovom liku: njegov spol i njegova nacionalnost. James Bond mora biti Britanac i mora biti muškarac. I njegovo britanstvo i njegova muškost definirajući su aspekti njegove osobnosti i prisutnosti na ekranu. Bond je kicoš, šarmantan, pomalo šovinistički muškarac. To je cijela poanta njegovog karaktera. To je ono što ga je učinilo ikonskim likom.

Naravno, mogli biste učiniti Jamesa Bonda prosvijetljenim i feminističkim, isto kao što biste mogli učiniti Indianu Jonesa morbidno pretilim, a Darth Vadera osjetljivim i u kontaktu sa svojim osjećajima. Ali to ne bi toliko predstavljalo promjenu u likovima koliko bi predstavljalo stvaranje u potpunosti novih likova. I to je u redu. Samo naprijed, stvorite nove likove. Hollywoodu bi koristilo nekoliko takvih. Ali novi likovi moraju izgraditi vlastitu obožavateljsku bazu i pobuditi zanimanje same javnosti. Ako ženski lik mora posuditi važnost i relatabilnost od muških likova koje je zamijenio, to je dobar znak da je on preslabi i preplitki kako bi uopće opravdao zamjenu.

Ako neki scenarist ima ideju za doista zanimljiv lik ženskog špijuna, neka napravi taj film. Ali nemojte ga pričvršćivati poput lupara na Bondov brod. Pustite ga da pluta ili potone prema svojoj vlastitoj zasluzi. James Bond je zaslužio pravo da nastavi postojati jer on — pazite, on — i dalje uspijeva okupirati publiku i jednako tako privući stare i nove obožavatelje. Možda bi ženski tajni agent to isto mogao učiniti. Pustite je neka to napravi prema vlastitim zaslugama.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.