GOTTRY: Dječaci u ženskim svlačionicama… Što bi moglo poći po krivu?

James Gottry

Zahtijeva li prigrljivanje tolerancije predaju svoje tjelesne privatnosti?

Točnije, moraju li se djevojke srednjoškolske dobi skidati u prisustvu bioloških muškaraca kako bi dovoljno pokazale predanost novoj ortodoksiji?

Čini se kako je školski odbor okruga Stafford u državi Virginiji na to pitanje odgovorio afirmativno.

Na dan 10. rujna, odbor je glasao 4-3 u korist odobravanja novih politika koje pružaju posebne zaštite utemeljene na “rodnom identitetu”. To znači otvaranje vrata djevojačkih svlačionica i kupaonica u našim školama biološkim muškarcima.

Zvuči napregnuto? Pitajte upravitelja Scotta Kinzera. Krajem 2018. godine, on je iznio prijedlog “Rodnog identiteta i izražavanja“, koji bi biološkim muškarcima omogućio slobodan pristup svlačionicama, kupaonicama i ostalim privatnim prostorima rezerviranima za djevojke. Također bi otvorio ženski sport mladićima koji potvrđuju ženski “rodni identitet” i cenzurirao govor tražeći od učenika i nastavnika korištenje zamjenica koje nisu u skladu s biološkim spolom osobe.

Nevjerojatno, upravitelj Kizner predložio je da se kod svakog učenika koji izrazi nelagodu pri dijeljenju intimnih prostora s pripadnikom suprotnog spola:

“[Š]kolski administrator i savjetodavno osoblje uključe u rješavanje te nelagode i poticanje razumijevanja rodnog identiteta, kako bi se stvorila školska kultura koja poštuje i cijeni sve učenike.”

Na jasnom engleskom, ako je djevojčica zabrinuta ili se ne osjeća ugodno kad se pripadnici muškog spola svlače pored nje u ženskoj svlačionici, školski će je savjetnici uputiti da to “prevlada”.

“Štoviše, učeniku [koji prigovara] bi se dati trebala mogućnost korištenja alternativne opcije koja je dostupna svakom učeniku koji želi više privatnosti.”

Drugim riječima, djevojčica koja prigovara može prestati koristiti žensku svlačionicu ili toalet i otići negdje drugdje. Od učenika se očekuje da svojevoljno predaju svoju tjelesnu privatnost i dostojanstvo u ime različitosti i inkluzije. Mali broj dječaka koji se bore sa svojim rodnim identitetom dobiva prioritet u privatnim prostorima djevojčica; prioriteti djevojaka koje ne žele žrtvovati svoju tjelesnu privatnost zauzimaju stražnje sjedalo.




Prijedlog upravitelja Kinzera nije implementiran prošle godine. Ali sad, prema njegovom vlastitom priznanju, nova politika nediskriminacije “dala je [školskom okrugu] put” za implementiranje politike slične njegovom izvornim prijedlogu.

Kratka lekcija iz povijesti

Budući da govorimo o javnim školama, možda je potrebna lekcija iz povijesti. Počevši od 2014. godine, američko Ministarstvo obrazovanja u Obaminoj administraciji objavilo je nekoliko smjernica koje su redefinirale značenje “spola” u Glavi IX. i zahtijeva od škola da se prema učenicima odnose “u skladu s njihovim rodnim identitetom“. Ako to ne učine, to bi školu moglo koštati milijune u saveznim sredstvima. Više školskih okruga odgovorilo je otvaranjem svojih vrata svlačionica i kupaonica suprotnom spolu.

Što bi moglo poći po zlu?

Ne iznenađuje da je kaos koji je uslijedio između ostalog pokrenuo tužbe u Illinoisu, Minnesotu, Georgiji i Virginiji. U Georgiji, podnesena je pritužba u vezi Glave IX., u kojoj se navodi da je u ženskoj kupaonici mladu djevojku zlostavljao dječak kojem je ulazak bio dopušten “transrodnom” politikom. Tužba u Virginiji nastala je nakon što je Američka unija za građanske slobode (ACLU) tužila školski odbor koji je napravio razuman izbor zadržavanja odvojenih toaleta za pripadnike svakog spola, nudeći pojedinačne, privatne prostorije za učenike kojima je neugodno koristiti objekt koji odgovara njihovom spolu. Međutim, prije nego je slučaj G.G. protiv Školskog odbora okruga Gloucester stigao do Vrhovnog suda, razum je prevladao. Trumpova administracija preokrenula je nepromišljenu direktivu Obamine administracije u nastojanju zaštite privatnosti, sigurnosti i dostojanstva svih učenika. U skladu s tim, američki Vrhovni sud poslao je slučaj natrag sudu 4. okruga na razmatranje.

Slučaj Gloucester je u tijeku, ali američki Vrhovni sud će možda svejedno riješiti problem u ovom terminu, jer se priprema raspravljati o tri slučaja koja se odnose na značenje “spola” pod saveznim zakonom. Djelujući u trenutku kad je djelovao, školski odbor okruga Stafford bespotrebno je izložio okrug nepotrebnim tužbama ili čak gubitku saveznog financiranja stvaranjem neprijateljskog ili nasilnog obrazovnog okruženja koje nije u skladu s Glavom IX.

Hoće li prevladati razum?

Naše javne škole nikada ne bi smjele unaprjeđivati politike koje daju posebne privilegije nekolicini, dok uklanja zdravorazumnu zaštitu svima ostalima. Akcija školskog odbora okruga Stafford vila je nepotrebna, nepromišljena i nezakonita.

Škola je počela krajnje je vrijeme da naši vladini dužnosnici preispitaju svoje odgovornosti prema svim učenicima.